Наследниците на последния италиански крал Умберто II направиха първото си официално заявление за връщане на семейните бижута, които се съхраняват в трезор на Националната банка на Италия.

Бижутата на Савойската династия се оценяват на около 300 милиона долара. Семейната колекция включва 6000 диаманта и 2000 перли, вградени в тиари, обеци, брошки и колиета. Фамилията направи през ноември неофициално заявление за връщане на бижутата, но то бе отхвърлено от Националната банка на Италия.

„Италия трябва да върне това, което принадлежи на моето семейство. Паричната стойност на бижутата не ни интересува. По-важна е тяхната историческа и сантиментална стойност за фамилията. Италия е единствената република, която не връща частната собственост на бившето монархическо семейство. Дори Русия и Югославия върнаха имуществото на своите монарси“, споделя принц Емануеле Филиберто, внук на Умберто II, пред британския вестник „Телеграф“.

Принц Емануеле Филиберто, внук на Умберто II
Снимка: Getty Images

Италианците гласуват за премахване на монархията през юни 1946 г., разочаровани от факта, че кралят е подкрепял диктатора Бенито Мусолини. След референдума кралското семейство живее в изгнание в Португалия. На мъжете от фамилията бе забранено да влизат в Италия до 2002 г., когато парламентът разреши да посещават страната като редови граждани. Умберто II, чиято сестра Йоанна Савойска е съпруга на цар Борис III, умира през 1983 г.

Тази тиара на италианската кралица Мари-Жозе се оценява на 17 000 евро
Снимка: Getty Images

Според вестник „Кориере дела Сера“ кралското семейство ще заведе дело срещу държавата, за да си върне бижутата.