През 2018 г. американската актриса Меган Маркъл се омъжи за принц Хари и вече е херцогиня. Но защо от сватбата насам тя не е слагала тиара (диадема), докато Кейт Мидълтън се появява от време на време с този „кралски“ аксесоар. Феновете на Меган се питат дали това е някакъв протокол, някакъв знак, с който да се подчертае още веднъж, че принц Уилям е престолонаследникът и съответно Кейт е номер 1, докато принц Хари и Меган са семейна двойка номер 2 в кралската фамилия.

Наскоро Кейт Мидълтън дори се появи за пореден път с тиарата на принцеса Даяна. На въпросния прием в Бъкингамския дворец и кралица Елизабет II бе с тиара.

За да разсее догадките и непрежението сред феновете на монархията, които следят всеки детайл от кралския живот, изданието Insider се допита до експерта Ричард Фитцуилямс.

Според него не става дума за някаква символика относно йерархията. Просто Меган Маркъл не е била на събития, където е прието да се носи тиара.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Кралските особи носят диадема на сватби, държавни приеми, както и на всички събития с най-строгия дрескод: white tie, т.е. мъжете са с бяла папийонка и фрак, а дамите са с дълги рокли“ – обяснява Ричард Фитцуилямс.

Медиите обаче вдигнаха доста шум миналата година, когато Меган бе на държавен прием във Фиджи и Тонга без тиара. Тогава Mail Online писа, че принц Чарлз е посъветвал да не слага диадема, защото ще бъде „твърде екстравагантно“.

Ричард Фитцуилямс подкрепя това решение, тъй като кралската обиколка в Океания е била с по-свободен протокол. „На въпросната вечеря принц Хари бе с дрескод black tie, т.е. с черна папийонка и смокинг. Нямаше да е логично Меган да е с тиара“ – коментира експертът.

Според него Меган Маркъл със сигурност ще сложи тиара, когато е на подходящо за това събитие.

Носите ли тиара?