Откакто стана член на кралското семейство през 2018 г., Меган Маркъл постоянно е критикувана за същите неща, за които Кейт Мидълтън получава похвали.

Последният пример е от октомври, когато двете херцогини дадоха тв интервюта в един и същ ден. Кейт Мидълтън получи овации за разговора пред CNN по време на посещението си в Пакистан, докато Меган Маркъл бе критикувана, че нарушава протокола, давайки интервю в същия ден.

Изданието Insider помоли коментатора по кралските въпроси Кристен Майнзер да анализира темата с конкретни примери.

По време на обиколката в Австралия и Нова Зеландия InStyle обяви, че Меган Маркъл нарушава протокола, носейки обувки на платформа, а няколко месеца по-късно похвали Кейт Мидълтън за същото, описвайки ги като „най-универсалните обувки за лятото“.

„Меган е жертва на двойни стандарти, които натякват, че тя е недодялана и неспособна да се впише в аристократичния свят на кралското семейство“ – коментира Кристен Майнзер.

Освен това статията в InStyle през октомври 2018 г. цитира източници от Бъкингам, според които кралица Елизабет II не харесва обувки с платформа. В материала, хвалещ стила на Кейт Мидълтън, тази информация не е включена.

Insider е изпратил запитване до InStyle относно двете публикации, но не е получил отговор.

Друг пример. Кейт Мидълтън е описвана като пламенна, когато гали корема си по време на бременността, докато Меган Маркъл получава критики за същото.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според този материал в британския таблоид The Sun, Меган Маркъл държи корема си, за да привлече внимание.

Две години по-рано вестникът се умилява от същия жест на Кейт Мидълтън по време на бременността й с принц Луи.

Според Майнзер, медиите си измислят какви ли не кралски „протоколи“ само и само да създадат напрежение. Те например пишат, че Меган Маркъл нарушава правилата, като си кръстосва краката. Бърза проверка в Google показва десетки снимки на Елизабет II, Камила и Лейди Ди с кръстосани крака по време на официални събития.

Меган бе критикувана и когато бодигардът й забрани на фенове да я снимат по време на турнира Уимбълдън по-рано тази година, още повече, че посещението й бе частно, а не официално. За същото поведение на охраната по време на пазаруване за Хелоуин Кейт бе наречена „земна“.

„Мисля, че ако Меган Маркъл беше с бяла кожа, нямаше да бъде жертва на тези двойни стандарти. Пресата я атакува, защото е прекалено различна от клишето за аристократ. Тя е американка, работила е, за да постигне успех, и освен това е чернокожа. Има и друг грях. Навремето е правила изказвания за човешките права и равенството между хората, което е деликатна тема за аристократите“ – коментира Майнзер.

Със сигурност този двоен стандарт е една от причините Меган и Хари да заведат дело срещу вестника Mail on Sunday, който публикува откъси от лично писмо на Маркъл до баща й. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos