„С кончето” е новото музикално предизвикателство на внучките на народната изпълнителка Гуна Иванова. Ива и Велислава Костадинови не само са наследили певчески талант, но и не спират да го развиват и да обогатяват репертоара си.

Този път сестрите представят модерен прочит на българската народна песен от пиринския край, чието автентично име е „Прошетах се с кончето”. Желанието им е да възродят фолклора ни и да го представят на публиката по интересен начин, кореспондиращ с настоящето.

„Знаем тази песен от малки и причината да я поместим в нашия репертоар е, че в нея историята наподобява красива приказка от детството” – казва Ива пред Ladyzone. – Светлин Къслев много хареса мелодията на песента. И в типичния за него маниер на работа и този път добави от себе си към звученето, което направи и в предишните ни два проекта „Чула ли си” и „Догодина”. Така и песента „С кончето” става различна и запомняща. Надяваме се, чрез видеото към нея, че успяхме много точно да пресъздадем атмосферата и текста, който възпява любовта.”

Видеото е реализирано от режисьора Павлин Иванов – Bashmotion, който не случайно избира заснемането му да е на конна база „Адгор”. Клипът съчетава танц и театър, както и конен спорт. Актьорите Дорина Пунчева и Цветан Апостолов правят изключително интересна и нетипична хореография за песни с фолклорно звучене.

„Дорина Пунчева е танцьор с 20-годишен опит и преподавател в НАТФИЗ, където води свои класове и преподава съвременни танцови техники – пояснява Ива. - Дорина е и част от танцовата компания „ATOM Theatre”. А Цветан Апостолов е професионален актьор и танцьор. Част е от танцовата група FOOTPRINTz. През 2012 и 2013 г. е подгрявал световни звезди като Дженифър Лопес и Джеси Джей, работил е в много наши тв формати, снимал се в клипове на български изпълнители, а сега участва и в сериала „Татковци”. Част от видеото са и професионалните ездачи Александър Герджиков и Йоана Вампорова.”

"Никога не се отказвайте от това, което сърцето ви иска най-силно, защото ако наистина сте искрени, ще го получите!”

Това е посланието към публиката на Ива и Велислава с тази песен. 

Двете сестри заявяват позицията си от опит, защото по пътя към музиката са минали през колебания и дилемата – да продължат да пеят, или да сменят попрището. Но благодарение и на съветите на своята прочута баба Гуна Иванова, изпълнителките следват песента, която ги окрилява.

Ето какво споделят за почутата си баба. 

„Когато ме приеха да уча в НАТФИЗ, колеги и преподаватели (не всички, разбира се) са ми казвали, че не може и двете – и театър, и музика, че трябва да избирам – споделя Велислава. - Нооооооо.... ето, че може! Има моменти, в които сме се чувствали обезверени, имало е моменти, в които сме падали духом, но хората – нашата публика, са ни изправяли и това за нас е най-големият знак, че правим точно това, което трябва, и че не бива да се отказваме, а да продължаваме. Човек никога не трябва да се предава и да обръща гръб на това, което го прави щастлив и което той обича! Благодарна съм на Гунето, че ни е научила на сила, която да покажем, дори тогава, когато най-малко е възможно.”

„От Гунето съм запомнила, че на лошото трябва да отговоря с добро, което е доста ценен урок... – откровена е Ива. – Ще призная, че преди време ми предложиха работа на добро място, но в условията присъстваше и това, че не мога да бъда обществена личност и да имам публични изяви. И общо взето с това приключи и разговора ни, защото аз обичам срещите с хората и високата заплата не може да ми даде щастието, което ми дават сцената и хората!”

До края на тази година, освен коледните партита, на които ще пеят, Ива и Велислава подготвят два много интересни концерта, отново свързани с Коледа. На 17 декември те ще участват в концерт-спектакъла на Майсторите на танца - „С любов към България”, който ще се състои в Двореца на културата в Перник. А на 23 декември ще вдигнат духа на публиката в Хисаря. На Нова година сестрите отново ще бъдат заедно и отново ще работят. В „Парк Хотел Пирин” ще поздравят гостите с изпълненията си.

Снимка: Христо Стефанов

И понеже все пеят за любов, ето какво са научили за любовта:

„За любов най-добре се учим от опит и от човека, на когото сме избрали да дадем любовта си. Всичко е урок в този живот. А истинската любов ти дава само щастие и растеж в житейски план” – казва Ива.

„Винаги съм вярвала, че истинската и чиста любов съществува – признава Велислава. - Обичала съм и съм била обичана истински, а това е най-голямото щастие. В момента се усещам разочарована, но това не означава, че съм се отказала от любовта. За мен тя е едно от най-важните и значими неща, които правят човека пълноценен. Любовта ме научи да бъда опора, да бъда истински приятел. Любовта може две неща – да те изпепели или да те издигне в небесата!”