На 30 март 1853 г. в Зюндерт, Нидерландия, се ражда холандският художник Винсент ван Гог - един от най-видните представители на постимпресионизма, смятан за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. Приживе останал непризнат, Ван Гог е автор на около 900 картини и 1100 рисунки, които създава през последните десет години от живота си. Една от версиите за преждевременната му смърт на 37 години, е че се самоубива, докато по-нова предполага, че е бил прострелят инцидентно от хлапета в полята край Овер сюр Оаз, които впоследствие е прикрил. Днес се навършват 171 години от рождението на Винсент ван Гог, а ние го почитаме с вечните му мисли.

"По-малката част от нашето недоволство произлиза от това, че не сме намерили в живота мечтаното; по-голямата от това, че сме го намерили."

"Човек трябва да обича колкото може повече - там е истинската му сила.

"Само докато рисувам се чувствам жив."

"В живота, както и в изкуството, аз мога да се справя със себе си и без Господ Бог. Но не мога да съществувам - аз, страдащия човек - без нещо по-голямо от мен, нещо, което изпълва целия ми живот - без творческата сила."

"Каквото е направено с любов, е добре направено."

Снимка: Getty Images

"Аз не изобретявам творчеството - напротив, намирам го за завършено. Необходимо е само да бъде открито и извлечено от природата."

"Няма нищо по-прекрасно от природата в ранно утро."

"Можеш да бъдеш учен с учените, но с художника трябва да бъдеш поет."

"Откакто посетих кланиците на Южна Франция, спрях да ям месо."

"Какъв би бил животът, ако нямахме куража да променим нищо?"