Навръх 170-годишнината от рождението на Винсент ван Гог, която светът отбелязва на 30 март, неговите незабравими писма излизат в ново издание на български. Книгата „Завинаги твой, Винсент“, която читателите познават от луксозното й издание от 2020-а, сега се издава в том с меки корици и на по-достъпна цена. Тя отново съдържа избрана кореспонденция на художника до брат му Тео в превода на Никола Георгиев. Този път корицата е на Милена Вълнарова.

Снимка: Europeana

От краткия 37-годишен живот на Ван Гог (1853-1890) са запазени 820 писма, от които 659 са адресирани до по-малкия му брат Тео – докрай негов основен довереник и благодетел. Това забележително писмено наследство проследява пътя на нидерландския художник през четири европейски страни: Нидерландия, Англия, Белгия и Франция. То осветлява личността му, която винаги е била обвита в митове и легенди. До днес биографи, учени и лекари се опитват да разгадаят душевността на Винсент и неговата болест, която в крайна сметка го довежда до самоубийство. Истината е, че най-достоверният отговор на „загадката Ван Гог“ дава самият той в писмата си.

В своя епистоларен шедьовър възприеманият от мнозина за луд гений творец се показва пред читателите като съзерцателна и дълбокомислеща натура. Сборникът хвърля светлина върху нереализираните му религиозни търсения, преди да реши да се посвети на изкуството. Сам Ван Гог описва болезнените си любовни разочарования, оставили неизлечим отпечатък в ранната му възраст, разбиранията си за жените и семейния живот. Писмата му са бурен мемоар за сблъсъка на неукротимия човешки дух с консервативното общество и за начина, по който то го смачква.

Кореспонденцията на Винсент ван Гог разкрива богатия му творчески процес, аскетичния му начин на живот и самобичуването, на което се подлага, когато не е удовлетворен от работата си. Писмата са печелили множество овации и за своите литературни качества от първото им издаване през 1914 – 1915 година насам. Интересът към тях не стихва и те се публикуват по цял свят в издания с различен подбор.

„Завинаги твой, Винсент“ съдържа избрани текстове от книгата „Писма. Из писмата на художника до брат му Тео“ от 1967-а. Сега те са изцяло редактирани според последните проучвания на специалисти от Музея „Ван Гог“ в Амстердам, а хронологията им е много по-точна. Писмата са придружени и от подробни бележки под линия, които осветляват неясни по-рано подробности за хората, с които е свързана съдбата на художника. Не по-малко ценен е и авторският увод на изд. „Кръг“, в който просторно е разказана житейската история на Ван Гог.

Ако имате път до Амстердам, можете да посетите музея "Ван Гог", който празнува 50-ата си годишнина от своето създаване.

Снимка: Getty Images

Изложбата "Да избереш Винсент. Портрет на семейната история" разказва историята на семейство Ван Гог. До 10 април тя представя шедьоври и малко известни ценни творби, които показват как семейната колекция се е превърнала в музейна.

Подкрепата, която Тео ван Гог дава на брат си Винсент, му помага да се развие като иновативен художник, отбелязват от музея. Изложбата показва създаването на основната част от колекцията през погледа на Винсент ван Гог, на брат му Тео, на съпругата на брат му Йо и сина им Винсент. Експозицията ясно показва кои житейски събития и решения са определили хода на живота на художника. Тя показва и създаването на семейната колекция от произведения на изкуството, която се превръща в основа на прочутия вече в цял свят музей на Винсент ван Гог