Марин Петков и Страхил Йорданов от българската компания за 3D мапинг и визуални ефекти MP-studio създадоха в Нидерландия впечатляващо шоу, посветено на творчеството на художниците Ван Гог и Рембранд.

Гениите творят с разлика от два века, но проектът ги събира в църквата Нордеркерк в Амстердам, която и двамата са посещавали през 17-и и 19-и век.

„Изградихме сценария върху писмата, които Ван Гог и брат му Тео са си писали. Винсент се е възхищавал на своя предшественик Рембранд и го споменава в кореспонденцията си. Посещавал е църквата Нордеркерк в периода, когато се е колебаел дали да стане свещеник или художник“ – разказаха в „Тази сутрин“ Марин Петков и Страхил Йорданов.

Те са работили 4-5 месеца, за да подготвят 40-минутното аудио-визуално преживяване. Най-напред са направили 3D модел на църквата, върху чиито стени се прожектира 360-градусовото видео.

„Разликата между нашия проект и подобните спектакли е, че тук имаме разказ. Зрителите проследяват как се развива творчеството на Ван Гог, като паралелно с това виждат и картини на Рембранд – наречен от изкуствоведите „господар на светлините и сенките“ – поясниха авторите.

"Винсент среща Рембранд: Неразказаната история" ще може да се гледа всеки ден в следващите пет години без неделя, когато в църквата има служба.

Марин Петков и Страхил Йорданов споделиха, че шоуто ще се обновява през годините. На двамата талантливи българи им предстоят нови проекти в Цюрих, Берлин, Тайван и други места по света.