27 юли 1890 година е една от най-важните дати за изследователите на живота и творчеството на Винсент Ван Гог. По това време той живее в малкото френско градче Овер-сюр-Оаз и работи върху картината "Корените на дърво".

Наскоро директорът на музея "Ван Гог" в Амстердам разглежда колекция пощенски картички от 1905 година и внезапно забелязва на една от тях познат фрагмент.

"Водех скучен телефонен разговор, блуждаех с поглед из стаята и изведнъжосъзнах", споделя Вутер Ван Дер Вен.

"Тази картина е едно прощално писмо в цветове", добавя още той за платното.

Вечерта на 27 юли 37-годишният холандски художник стреля с револвер в гръдния си кош. Два дена по-късно той умира от раната и до ден-днешен е загадка какви са били конкретните причини за постъпката му. 

Откритието на холандския историк ни дава възможност приблизително да разберем как и къде е прекарал последните си часове Винсент Ван Гог. 

Една от теориите за смъртта му доскоро бе, че художникът е бил пиян в края на деня и две деца са го застреляли случайно. Фактът, че е бил зает с рисуване поне до късния следобяд (съдейки по осветлението на картината) прави тази хипотеза почти невъзможна. 

"Това, че е рисувал цял ден ни дава знак, че не е бил в депресия", смята Вутер Ван Дер Вен. "Значи се е държал абсолютно нормално през последните дни от живота си. Никакви сигнали за криза".

Причините за самоубийството на великия художник остават неясни.

Вижте кадри от Овер-сюр-Оаз във видеото по-горе.