Един от най-известните и обичани актьори и режисьори в Холивуд днес празнува 89-ия си рожден ден. Клинт Истууд, на когото някога казали, че от него няма да стане актьор, защото е твърде грозен и говори твърде бавно, се превърна в един от символите на мъжествеността през миналия век.

Преди да стане актьор, Истууд е сменил много професии, сред които спасител на плажа, горски пожарникар и общ работник в магазин. Ветеран е от Корейската война и едва не е загинал при самолетна катастрофа, когато бомбардировачът, на който пътувал, останал без гориво и се приводнил аварийно.

Как се става легенда За шепа долари

Снимка: Getty Images

Кариерата на Истууд в киното не започва гладко. Той играе във незначителни роли и няма големи изгледи да се прочуе. Веднъж дори е уволнен от студиото, защото адамовата му ябълка стърчала твърде много.

През 1964 актьорът прави големия си пробив и то съвсем случайно. Истууд трябвало да играе второстепенна роля във филма „За шепа долари“ на неизвестния дотогава режисьор Серджо Леоне. Главната роля била предвидена за Джеймс Корбин, който обаче искал 25 000 долара. Тази сума била непосилни за студиото, затова се насочили към Чарлс Бронсън. Бронсън се отказал от ролята, след като видял сценария и заявил, че това е най-глупавото нещо, което някога е чел. Така ролята стигнала до Истууд, който се съгласил да я изпълни за едва 15 000 долара.

Снимка: Getty Images

Днес „За шепа долари“ е класика.  Филмът постави началото на нов жанр в киното (спагети-уестърн) и изстреля нагоре кариерите както на Серджо Леоне, така и на Клинт Истууд.

През годините след първия му проект с Леоне, актьорът се превърна в най-разпознаваемото лице в уестърните. Образът на силния груб мъж му спечели роли и в други големи филми, като „Мръсния Хари“ и „Бягство от Алкатраз“.

Имал е възможност, но е отказал, да играе ролите на Джеймс Бонд, Супермен и Джон Маклейн („Умирай трудно“).

Клинт Истууд като режисьор

Талантът на Истууд не е ограничен само в ролята му на актьор. През 1971 той се пробва и като режисьор на филма „Пусни „Мисти“ за мен“. Успехът на трилъра му показва, че е тръгнал по правилен път.

Снимка: Getty Images

През следващите години Клинт Истууд режисира хитове като „Мостовете на Медисън“, „Реката на тайните“, „Момиче за милион долара“, „Гран Торино“, „Американски снайперист“ и „Съли: Чудото на Хъдсън“.

През 2006 г. изпълни смелия проект за филмите „Знамената на бащите ни“ и „Писма от Иво Джима“, които разказват за една и съща повратна битка във Втората световна война, показана от гледната точка на американските и на японските войници.

Снимка: Getty Images

Режисьорската кариера на Истууд му е донесе 3 награди Оскар – два за филма „Момиче за милион долара“ и един за „Реката на тайните“.

Неуморимият Клинт Истууд

Макар да наближава 90-те, Истууд продължава да е активен и енергичен. Миналата година режисира и изпълни главната роля във филма „Мулето“, който разказва истинската история на най-възрастния наркотрафикант в света.

В момента работи по нов филм, озаглавен „Балада за Ричард Джуъл“, който също ще е по действителен случай.