Докато за мнозина от нас последните дни на 2021-а ще преминат в равносметка за не чак толкова благоприятните събития, които белязаната от COVID-19 година ни донесе, от института "Пантон" вече гледат смело напред – за да вземат решение за цвета, който най-добре ще олицетворява новата година.

Институтът "Пантон" определи Very Peri за цвета на 2022 г. - нюанс на лилавото, за който компанията казва, че съчетава стабилното спокойствие на синьото с енергична инфузия на червеното.

Това е първият път, когато компанията произвежда цвят, вместо да селектира такъв сред съществуващата палитра – като това решение е било от ключово значение при тазгодишния процес на селекция.

"За нас беше наистина важно да измислим нов цвят, защото сега имаме много нова визия за света", коментира Леатрис Айсман, изпълнителен директор на института "Пантон" пред Си Ен Ен.

Снимка: Pantone

"Това е буквално най-щастливият и най-топлият от всички сини нюанси", описва тя нюанса. "Червеният оттенък, който има, вкарва доминиращо усещане за новост - а именно новостта е това, което търсим."

Пандемията от коронавируса се отрази силно на начина, по който хората обичайно живеят и работят – създавайки перипетии, които принуждават хората да мислят извън рамката.

"Минахме през толкова много предизвикателства за това време, че вече не знаем какво ще се случи на следващия ден", коментира Лори Пресман, вицепрезидент на института "Пантон".

"Любопитството е това, което помага на хората да преминат през тези трудни времена. Това, което ние бихме нарекли дръзко творчество", казва още той.

"Цветът символизира бъдещето", допълва Айсман. "Той носи весело и радостно отношение, безгрижна увереност и творчески дух."