По време на пандемията не само стриймингът на филми и сериали достигна своя връх, но и стриймингът на музика. И макар това да е възможност за изпълнителите да споделят творчеството си и за публиката да има достъп до огромно количество музика, без да излиза от домовете си, не всички музиканти са щастливи.

В интервю за „Sky News“ музикантът Гари Нюман, който е един от пионерите на електропоп музиката и е най-известен с хитовете си „Don’t You Want Me” и „Cars”, разкри, че изобщо не е доволен от парите, които стриймването на музиката му носи.

Снимка: Getty Images

Нюман сподели, че е бил шокиран, когато е видял резултатите си от една от стрийминг платформите: „Когато разписката ми от стрийминг платформата дойде, не я погледнах изобщо и просто я пуснах да се принтира. След около половин час се върнах и листата още се принтираха.

Музикантът, който през март навършва 63 години, е бил изненадан колко много хора са слушали музиката му. Неприятната изненада го е чакала накрая на дългия списък:

„Бяха стотици страници и накрая сумата, която трябваше да получа – 112 паунда. Едва щеше да ми покрие хартията, която изразходвах за това нещо, което ми отне половин час да се принтира. Има толкова много неща в стрийминга и абсолютно никаква печалба.“

Едно от нещата които, са направили впечатление на музиканта, е една от песните, която е била слушана над милион пъти: „Беше слушана над милион пъти и от нея получавах 37 паунда. 37 паунда за милион слушания!“

В момента някои от най-големите музикални студиа се борят да получават повече пари от стрийминг платформите. Искането на Sony Music, Warner Music и Universal Music е подкрепено от изпълнители като китариста на „Radiohead“ Ед О‘Брайън, фронтмена на „Elbow“ Гай Гарви и певицата Надин Шах.

Снимка: Getty Images

Стриймингът в момента носи повече от половината приходи в музикалната индустрия. Едва 16% от тези пари обаче стигат до изпълнителите.

Според Гари Нюман решението е съвсем просто: „Стрийминг платформите трябва да плащат повече пари. Те получават готово съдържание без да правят нищо.“