.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

5 традиционни рецепти за козунак от различни краища на света

LadyZone.bg | преди 4 години
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Великденски сладкиши, кой от кой по-ненаподобим и неподражаем

Козунакът е празничен сладкиш, който традиционно се приготвя за Великден. Така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта на Исус, този сладък обреден хляб е символ на тялото Христово. Много са страните, както от православния, така и от католическия свят, които задължително го включват във великденското си меню. Всеки един от традиционните козунаци се отличава със свой характерен и неподражаем вкус и има своята история. Според разпространената теория първите козунаци са се появили в началото на 17-и век във Франция, откъдето постепенно се пренасли в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне" (Panettone). В Русия великденският обреден хляб се нарича "кулич". Счита се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915–1920 г.

Италиански козунак "Панетоне"

Първоначално този великолепен козунак бил известен единствено като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започнал да се приготвя и за великденските празници.

Продукти:
50 г тъмни стафиди
50 г светли стафиди
40 г прясна мая
700 г брашно
1 ч.л. сол
140 г захар
4 яйца
4 жълтъка
2 ванилии
сокът от 2 лимона
400 г масло
100 г захарни портокалови кори
150 г бадеми

Приготвяне:
Размийте маята в 1 ч.ч. топла вода. Добавете 300 г брашно, солта, захарта, разбитите яйца и оставете сместа да втаса. Добавете жълтъците, ванилиите, лимоновия сок, останалото брашно, 300 г размекнато масло и месете 10-15 минути. Оставете на топло за 2 часа. Оваляйте портокаловите корички, стафидите и бадемите в брашно, сипете ги в мекото тесто и размесете. Сложете тестото в тава върху намаслена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втаса 1 час. Поставете в нареза кубче масло и намажете с масло козунака. Поръсете с нарязани бадеми. Печете 10 минути в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 180 градуса.

Козунак
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите