.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Цветница е! Жените да не решат косите си

LadyZone.bg | преди 21 седмици
Снимка: istockphoto.com
По стара българска традиция на повечето празници не се върши никаква домакинска работа

В неделята преди Великден по традиция честваме Цветница – пролетен, красив и шарен български празник, на който повод да почерпят и да се съберат с близки и приятели имат всички, носещи име на цвете, дръвче или храст.

Цветница е!

Върбовите клонки са част от традицията на Цветница. На самия ден те трябва да се осветят в църква и да се занесат у дома, за да символизират здраве и благоденствие през цялата година. Всъщност оригиналните клонки, които би трябвало да носим в къщите си, са палмови. Точно с такива хората посрещнали и приветствали яздещия магаре Исус, който влиза в Йерусалим. Но те са южно растение, което не вирее у нас и затова са заменени с върбвите клонки. По тази причина у нас празникът се нарича още и Връбница.

Какво не бива да правите на ЦветницаНедопеченият хляб вещае раздяла

На Цветница не се върши никаква работа – дори е забранено на жените да си решат косите

По стара българска традиция на повечето празници не се върши никаква домакинска работа. И Цветница не е изключение. С голяма сила това се отнася за жените – къщните задължения е добре да отложите или да ги направите в дните преди празника. Единственото, което може да направите, е да сготвите. Особено ако ще посрещате гости.

И отново забрана към жените – шиенето, плетенето и бродиране са абсолютно забранени, както и чистене, миене и търкане. Работата в градината като копаене и поливане също не се препоръчва.

Можем да сме красиви и без да си решем косата на Цветница! Защото именно това се забранява строго. Забравете за гребена в неделята преди Великден, защото иначе рискувате да си навлечете неприятности.

Идеи за менюто на празничната трапеза виж в bistro.bg >>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите