.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

10 съвета за летния ви road trip в Европа

Стела Костадинова | преди 11 седмици
Пролетен фестивал в Мюнхен Снимка: Снимки: Личен архив
Планирането е в основата на спокойното пътуване, затова сме ви извадили най-важните неща, които трябва да проучите преди да стегнете багажа си

Всеки мечтае за нещо различно, но летният сезон насочва желанията ни към близки или далечни дестинации. Бленуваме за топлия пясък по плажовете, за освежаващия полъх на горския вятър, за разходки в непознати градове. Пътешествията могат да са всякакви – самостоятелни с раница на гърба, организирани с тур агенция, семейни в пълна кола или с приятели. Всяко пътуване оставя едно задоволство в съзнанието човек - от красивите гледки, от нежния допир на слънцето върху кожата, от местната храна върху небцето.

Винаги, когато съм пътувала някъде по-далеч, сякаш съм усещала въздуха около себе си по-лек и цветовете по-ярки. Естествено, най-често причината се крие в освобождаването на съзнанието от стреса, събран в ежедневието.

Готови ли сте за едно пътуване като по филмите – с приятели в кола и с много настроение да обикаляте град след град. За радост на Стария континент това е напълно възможно и безкрайно интересно. А най-хубавото е, че може да бъде и бюджетно. Не ви лъжа, казвам го от опит. Но този тип пътувания са невъзможни без добра организация и проучване на дестинациите, през които вашият road trip ще премине. Подсказвам ви 10-те неща, които трябва да направите, преди да запалите колата и да „отлетите“ към своите дестинации.

Безплатни мобилни приложения, с които да планираме пътуването сиДобрата организация е гаранция за спокойно пътуване и приятни изживявания

Първа стъпка е да отворите картата и да си изберете една крайна точка. В нашия случай тя беше Мюнхен. Избирайки крайна точка, можете да проследите най-добрия път, по който да минете. Той невинаги е най-прекият. Изберете този, който дава възможност за най-много градове, покрай които да минава, за да можете да разгледате и тях. Хубаво е обаче да разпределите локациите на горе-долу равно разстояние едно от друго. Тоест да се събират равни часове път между всяка междинна точка и естествено си изберете къде да нощувате. В нашия случай на отиване към Мюнхен избрахме да спрем в Белград (Сърбия) и да нощуваме в Загреб (Хърватия), а на следващия ден потеглихме за крайната ни цел, спирайки в Грац (Австрия) и Залцбург (Австрия). Препоръчвам ви в обратна посока да изберете по-различен маршрут, за да разгледате още повече места. На връщане ние спряхме във Верона и Венеция, като по пътя се отбихме и до Музея на Сваровски в Австрия (който силно препоръчвам).

Пред музея на Сваровски в Австрия
Кристалният великан в Музея на Сваровски Снимка: Снимки: Личен архив

Втора стъпка е да си намерите хотели, в които да нощувате. Естествено, за да е по-евтино, можете да намерите места, които не са в центъра на градовете, което няма да е проблем, ако сте с кола. Ние избирахме и апартаменти, които излизат по-евтино, защото цената се дели на по-голям брой хора. Можете да се спрете и на хостел. Има някои хостели с много интересен интериор и са добре поддържани. Всичко е въпрос на избор и най-вече на бюджет. Ние имахме една нощувка в Загреб, три в Мюнхен (тук бяхме в хотел с интересен дизайн и прекрасно обслужване - хотел "Мокси") и една в Тревизо (до Венеция). Излязоха ни общо 310 лв. за всички нощувки.

След това е най-добре да съставите един гъвкав график за дните си. В него е добре да включите местата, които да разгледате в самите градове, както и атракциите, които искате посетите. Съответно да определите колко време на град ще ви е нужно, за да се насладите на мястото.  Дори можете да си набележите ресторанти, в които да опитате местната храна. Имайте предвид, че поради големия наплив от туристи и ограниченото време е напълно възможно да не успеете да влезете в повечето туристически обекти като катедрали, музеи и т.н. Ние си бяхме отделили от 1 до 3 часа на град в зависимост от мястото. Най-ценното е да усетите атмосферата на града, затова се разхождайте, и то много. Минавйте по малки улички и забоиколни маршрути. Избирайте ресторанти с местна кухня и опитвайте дори и странните им предложения. Ние опитахме гриловани жаби и ризото с мастило от сепия в Загреб и бяхме очаровани (най-вече от ризотото) - Коноба Дидов сан. Важно е да си оставите допълнително време, защото винаги може да има неочаквани моменти.

Грац в Австрия
Грац, Австрия Снимка: Снимки: Личен архив

Когато сте с кола, е много важно предварително да се подготвите относно пътните такси. В много европейски държави се използват тол такси, които се заплащат на определени терминали. Таксата се начислява в зависимост от разстоянието, което преминавате. Терминалите са разположени най-често на изходите на градовете. В зависимост от пътя и съоръженията, през които минавате като тунели, мостове и др., таксата се различава. В Австрия например се заплаща винетка, но има и тол такси за специфичните съоръжения. Важно е да знаете всичко това, защото нарушенията лесно се засичат и глобите са големи. Предимство е, че на повечето места за самотаксуване има възможност за плащане с карта.

Другите такси, за които трябва да се подготвите, са тези за спиране в градския център (платена зона). На различните места сумите се различават, както и разпределението на зоните. В повечето европейски градове има автомати за самотаксуване, от които можете да си купите билетче, което се поставя на предното стъкло на колата. Ако имате престой и в Сърбия, имайте предвид, че такива устройства няма (или поне ние не видяхме в Белград) и най-добрият начин е да си купите билетче от будка. На повечето места и времето за престой е ограничено, затова е важно да погледнете и тази информация. В Мюнхен например ни обясниха, че най-добрият вариант за паркиране в центъра са платените паркинги. Затова разглеждайте своите опции.

Верона, Италия - града на Ромео и Жулиета
Верона, Италия - градът на Ромео и Жулиета Снимка: Снимки: Личен архив

Когато преминавате през много държави, проучете и какви са курсовете на различните валути. Дори да сте само с евро, на повечето места има вариант за плащане с карта и не е нужно да обръщате левове в много валути. Но е хубаво да знаете какви са курсовете.

Преди да тръгнете е важно да си свалите и GPS приложения, които работят и без интернет. Ако все пак в мобилния ви план е включен безплатен интернет и в Европа, то Google Maps е най-добрата ви опция. Причината е, че всички обекти регистрират местоположението си в Google, което ви улеснява, когато спирате за зареждане или за почивка. А също и в самите градове лесно можете да намерите добри ресторанти, както и самите туристически атракции.

Стадионът "Алианц Арена: на Баерн Мюнхен
Стадион "Алианц Арена" в Мюнхен Снимка: Снимки: Личен архив

Имайте предвид че могат да ви спрат на границите, затова включете малко време в графика си и за това. Има гранични пунктове, на които проверките са по-щателни (като Сърбия), но и места като границата между Италия и Австрия, където се преминава свободно. Все пак бъдете подготвени и за по-сериозни проверки.

Проучете за интересни събития и фестивали, които могат да съвпаднат с вашия престой. Те ще ви помогнат да се докоснете още повече до културата на мястото. Ние например попаднахме на Пролетния фест в Мюнхен и беше може би най-интересната част от почивката ни. Това събитие беше цветно и наситено с културата на Бавария.

Традиционна шатра на пролетния фестивал в Мюнхен
Традиционна шатра на Пролетния фестивал в Мюнхен Снимка: Снимки: Личен архив

Не забравяйте да импровизирате. Ако имате възможност, удължете почивката си. Естествено, след като решите да импровизирате, е важно отново да минете през всички стъпки. Но си заслужава. Ние например последния ден решихме, че искаме да разгледаме още от Италия и удължихме екскурзията. За още ден посетихме кулата в Пиза и разгледахме Флоренция. Това „отклонение“ удължи пътя ни с 600 км и се наложи да нощуваме още една вечер в Загреб. Но си заслужаваше всяка секунда.

Кулата, камбанарията и катедралата в Пиза, които образуват Площада на чудесата
Кулата, катедралата и баптистерията в Пиза, които се намират на Площадa на Чудесата Снимка: Снимки: Личен архив

Всичко това става естествено, когато го правите с удоволствие. Бъдете спокойни и се потопете в културата на местата, през които минавате. Опитвайте храната, разглеждайте архитектурата и се усмихвайте широко, защото спомените ни поддържат щастливи и цветни в най-сивите ни дни.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите