.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

На Лазаровден – девойките стават жени

LadyZone.bg | преди 4 години
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
На Лазаровден всичко, що носи душа, се събужда за нов живот

На Лазаровден всичко, що носи душа, се събужда за нов живот. Извиват нагоре глави семенцата, листата се развиват и от шушулки заприличват на малки килимчета. Събуждат се нови чувства и в човешките сърца – по-силни от тези, които сме приспали през зимата, по-топли от тези, които са парили сърцата ни през лятото.

Според традицията момиче, което не е лазарувало, няма да се омъжи. Лазаруването е женският вариант на коледуването. Той е преходът, през който всяка девойка трябва да мине, за да стане жена, връзката между детството и моминството.

В някои краища на България от Лазаровден до Великден се изпълняват обредни игри, наречени буенец или бунек. Момичетата се събират и избират една от тях за водачка - наречена бунек. Тя ги учи да пеят песни, води ги, когато обикалят от къща на къща на Лазаровден, първа поздравява домакините. На самия празник тя е облечена с дълга мъжка риза и калпак на главата. Обикновено буенецът се облича в мъжка риза, а на главата си има калпак. По традиция трябва да си има и булка. Нейната роля пък изпълнява малко момиче – между 8 и 10-годишно. Задължително е то да има живи родители. Обличат го в булчинска рокля или в носия за невеста и я забулват с було. С тези двама предводители групичката на лазарките обикаля къщите, пее, събира яйца и цветя за Великден, благославя домовете и техните стопани за здраве и плодородие.

Продължава >>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите