.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Д-р Катя Паскова ни съветва как да подготвим кожата за лятото

д-р Катя Паскова | преди 5 години
Ценни съвети за здрава кожа от доказал се дерматолог

Вече на почти всички хора е известно, че ултравиолетовите лъчи имат повече вредни отколкото полезни действия спрямо човешкия организъм:
- те повишават риска от поява на злокачествени образувания на кожата;
- ускоряват процеса на стареене;
- често са причина за възникването на различни алергични състояния.

От съществено значение е и типът на кожата, като по-светлите хора са по-податливи на появата на странични въздействия на слънцето.

Изключително важно е да защитаваме кожата си от ултравиолетовите лъчи, за да се предпазим от злокачествени образувания. Съществуват три типа рак на кожата- базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланома. От тях меланомът е най-опасният и прогресиращ, агресивен и бързо се разпространява в цялото тяло. Статистиката говори, че има 15000 смъртни случаи годишно. От 20 години насам е най-прогресиращият рак.

С/т/илните жени: д-р Катя ПасковаВ света на силните и стилни жени влизаме с един от първите специалисти, който въвежда естетичната дерматология у нас

Изключително важно е сами да следим състоянието на кожата си и да се научим да я предпазваме. В риск са хората със светла кожа, многократно излагали се на слънчеви лъчи без протекция и с множество бенки. Не всички бенки са опасни, но ако имате бенка, която с годините е променила формата си, границите и цвета, задължително е да се прегледате от специалист.

Как влияят върху кожата УВ лъчите? УВА лъчите проникват в дермата (дълбокия слой на кожата), предизвикват клетъчно увреждане и фотоиндуцирано стареене. УВБ проникват в епидермиса (най-външния слой на кожата) и причиняват изгаряне и почервеняване. И двата типа лъчи повишават значително риска от рак на кожата. Затова е необходимо винаги да слагате слънцезащитен продукт не само, когато сте на море и планина, но и във всекидневието, дори и в облачен ден. За лицето използвайте SPF 50, а за тяло SPF 30 е достатъчен. Избягвайте солариумите – не случайно в САЩ лица под 18 години не могат да се възползват от услугите им, а други страни планират скоро да забранят изобщо тяхното практикуване.

Специални грижи и подготовка в периода преди лятото изисква най-вече склонната към слънчеви алергии кожа.
За да подготвите кожата за лятото, препоръчително е дозирано излагане в началото на сезона по 1-2 часа дневно, като е добре да се нанася слънцезащитен крем с фактор най-малко 20. Поставя се 15 минути преди излизане и се подновява през 2 часа. Носете слънчеви очила и шапки.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите