.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Жените клюкарстват, за да се съревновават за мъжкото внимание

Евгений Милов | преди 23 седмици
Жени клюкарстват
Снимка: iStock
Мъжете и жените клюкарстват за различни неща

Въпреки че и мъжете клюкарстват, жените са по-склонни да го правят. Всъщност дамите използват клюките като тактика срещу потенциалните съпернички, с които се съревновават за мъжкото внимание. 

Жените клюкарстват повече за външния вид на другите жени, докато мъжете злословят за материалното благосъстояние (например богатство) и физическия атлетизъм на техните конкуренти в битката за сърцата на слабия пол.

Резултатите са от проучване на Адам Дейвис от Университета на Отава в Канада, което е обхванало 290 хетеросексуални канадци на възраст между 17 и 30 години. Участниците са попълнили различни въпросници за конкурентоспособността и клюкарстването за другите.

Жени клюкарстват
Снимка: iStock

Изследването установява, че хората, които са по-конкурентно настроени към представители на собствения си пол, имат по-голяма склонност към клюкарстване. 

Проучването установява още, че жените имат по-голяма склонност да клюкарстват от мъжете, като същевременно се наслаждаваха повече на това и виждат по-голяма полза от участието в подобни разговори. 

По-вероятно е обаче мъжете да клюкарстват за постиженията на другите. Такива разговори сред жените често са насочени към външния вид на останалите.

Защо жените обичат да клюкарстватКлюките са полезни за психиката, защото увеличават нивата на окситоцин в мозъка

Жените смятат, че клюките имат по-голяма социална стойност, което може да им позволи да се сдобият с повече информация за възможните конкурентки в битката за намиране на партньор. Това също така може да им помогне да усъвършенстват способността им да клюкарстват в бъдеще.

Според Дейвис тези открития доказват, че клюкарстването е вътрешно-сексуална тактика на конкуренцията, която съответства на еволюционните предпочитания на жените и мъжете. То също така отразява различните стратегии, използвани от представителите на двата пола в търсенето на подходящи партньори.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Evolutionary Psychological Science".

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?