Днес има много методики за лечение на заекването. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Има три основни вида заекване, както и произлизащите от тях смесени типове:

Невротично (логоневроза) - възниква вследствие на психически травми. При повечето случаи виновник за тези нарушения на речта е силна уплаха, стрес или детето е било свидетел на чести скандали между родителите. Не на последно място върху развитието на болестта влияе претрупването на детето с информация, прекаленото увличане по компютърни игри.

Неврозоподобно - развива се на фона на нарушената дейност на нервната система, породила се по време на вътреутробното развитие. Свързано е с патология на взаимодействието на лявото и дясното полукълбо на мозъка. Неврозоподобното заекване може да се предизвика от пренесена наркоза, силна интоксикация на организма, тежко инфекциозно заболяване.

Днес има много методики за лечение на заекването. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Наследствено – предразположеност към заекването, предаваща се по наследство. Изследванията показват, че при 2/3 от заекващите деца един от преките роднини (баща, дядо) е страдал от такъв дефект. Предвид разнообразието от причини, които предизвикват заекването, не съществува единен подход за лечение. Методът се подбира индивидуално за всяко дете.

Как се лекува проблемът при децата?

Днес има много методики за лечение на заекването. Сред тях са: дихателната гимнастика по Стрелников, развиване на двигателните функции на артикулационния апарат.

В последно време много добри резултати дава методиката, която съчетава синхронизирането на речта с движението на пръстите на ръцете, които се считат за “втори артикулационен апарат” на човека. На пръстите по тази методика се определя ролята на своеобразен “буксир”: по определена схема техните последователни движения като че ли съставят сричките в думата и фразите с различна дължина и ритъм. Така се възстановява нарушеният механизъм на речта. Лечението е трудоемко и продължително, но в повечето случаи усилията си заслужават, ефектът от терапията е около 85%.

Много е важно логопедичното лечение да се контролира от невролог. В зависимост от ситуацията лекарят може да назначи средства, подобряващи храненето на клетките на мозъка, успокояващи отвари от билки, иглотерапия, рефлексотерапия и физиотерапия. Сред тях много ефективна е балнеотерапията. Процедурите укрепват нервната система, способстват за нормализирането на психоемоционалното състояние.

Днес има много методики за лечение на заекването. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Последни разработки на науката

Разработена е нова компютърна технология за лечение на заекването. Първо се използват компютър, наушници и микрофон. Детето започва да говори по микрофона, а речта му се коригира от компютър и се връща в слушалките в правилната є форма. Детето чува собствените си думи, но без накъсвания и заекване. Така се постига автоматично настройване на работата на всички речеви центрове и запъването изчезва постепенно.

През втория етап се прави визуална корекция на речта, когато на екрана се изобразяват всички нейни достойнства и недостатъци. Програмата с помощта на слушалките и микрофона стабилизира речевото произношение на детето в етапите на лечението.

Първото занятие се провежда под контрола на специалист, а следващите - с помощта на видеоуроци и с файлове за индивидуална настройка (създава се с отчитане на речевите разстройства, възрастта, тембъра на гласа). Така детето може да се упражнява и вкъщи. Методът на лечение е изпробван от много хора и резултатите превишават предварителните очаквания.

На вниманието на родителите

Задължително условие за успешна терапия е съчетаването на работата на специалистите с грижовното и внимателно отношение към детето от страна на семейството. Спазването на всички препоръки, дадени от специалистите, помага да се подобри значително речта на детето.

СПОКОЙНАТА ОБСТАНОВКА ВКЪЩИ
Караниците, виковете, неразбирателството между членовете на семейството - всичко това провокира нарушения в речта на детето. Залог за успешното лечение е спокойната и доброжелателна атмосфера вкъщи. И помнете, че децата, страдащи от заекване, реагират много болезнено на всяка импулсивност. Затова се постарайте да се отнасяте към него винаги по един и същи начин, и то справедливо. Не трябва да реагирате според настроението си на едни и същи провинения, това е допълнителна травма, която ще задълбочи заболяването.

Задължително условие за успешна терапия е внимателното отношение към детето от страна на семейството. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
РАЗГОВАРЯЙТЕ С ДЕТЕТО СИ
Децата, които заекват, преживяват много тежко този дефект на говора, понякога се страхуват да споделят дори и с близките си. А това мълчание на детето е много вредно, защото то се фокусира още повече върху дефекта си, задълбочавайки проблема. Затова се старайте да общувате по-често с мъника. Интересувайте се от мнението му по различни въпроси. С помощта на контакта с очите, чрез изражението на лицето - му давайте да разбере, че сте увлечени от разказа му. По никакъв повод не го прекъсвайте, преди да е свършило да говори, не критикувайте речта му. По възможност задавайте му въпроси, които изискват кратки отговори.

НЕ ГО ЖАЛЕТЕ
По никакъв начин не показвайте колко сте загрижени и притеснени заради дефекта му, старайте се да не употребявате пред него думата “заекване”. Прекалената загриженост може да развие у детето чувство за малоценност, да го комплексира. Вашата задача е да му помогнете, без да се зацикля излишно върху проблема. То е напълно способно да ви помага в домашните задължения, да се грижи за домашните любимци. Не забравяйте да казвате на детето си колко е умно и талантливо. И задължително му внушавайте вяра в това, че ще оздравее. Обяснете му, че проблемът не е толкова голям и то ще се справи с него, трябва да прояви само малко търпение.

РАЗВИВАЙТЕ ДЕТЕТО
Като първа задача - ще трябва да ограничите времето, което детето прекарва пред телевизора и пред компютъра - негативното им влияние върху речевото развитие на детето е доказано отдавна. Отделяйте повече време за семейни разходки, походи, пътувания. Задължително намирайте време за четене на книги, за съвместни игри - мозайка, лото, домино.

Много добре влияят за укрепване на нервната система игрите с вода и пясък. Изключително полезно е влиянието на пеенето - то развива правилното дишане и чувството за ритъм. Не по-малко важно е физическото натоварване, състоящо се от ритмично редуващо се използване на крайниците ( ходене, бягане, плуване, спортна гимнастика, танци). Това укрепва и физическото здраве на детето, развива увереността му в себе си.

Много ефективни са заниманията в театрални кръжоци или по актьорско майсторство. Сценичното изкуство развива качества като смелост и образно мислене, разширява кръга на общуване, формира стереотип в правилното произношение. Много известни хора са се излекували от заекването именно по този начин. Сред тях са Чърчил, Мерилин Монро и Брус Уилис (в едно интервю той признава, че ако не е било детското му заекване, едва ли светът щеше да познава този “костелив орех”).

Днес има много методики за лечение на заекването. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ ПСИХОЛОГ
Често родителите се чувстват виновни пред детето си, без да има причина за това, самообвиняват се или се обвиняват един друг. И детето, дори и най-малкото, болезнено реагира на това поведение на родителите си. В подобна ситуация напълно е оправдано да потърсите помощта на психолог. Специалистът ще ви подскаже как трябва да постъпите в тази сложна ситуация и ще стабилизира емоционалното състояние на детето.

ПОДДЪРЖАЙТЕ КОНТАКТ С УЧИТЕЛИТЕ НА ДЕТЕТО В УЧИЛИЩЕ
От правилното отношение на учителя към детето до голяма степен зависи и лечението. Помолете го да не изпитва детето ви пред дъската преди останалите деца - това е допълнителен стрес за него. Нека известно време да има възможност да слуша отговорите на другите деца - това ще му помогне да се справи с вълнението и да се подготви вътрешно. Понякога детето, въпреки че си е научило отлично урока, запъва още на първата буква, смущава се и започва да бърка. Често нещата се влошават от смеха на съучениците му. Подобна ситуация не трябва да се допуска в никакъв случай! Публичното фиксиране на грешките води до остро осъзнаване на проблема и затвърждава заекването. Затова основна задача на учителя е да прояви към детето максимално внимание и такт. Също е много важно да успее да сприятели заекващото дете с най-уравновесените му съученици, които се изразяват добре, и да следи да няма в класа насмешки и караници.