Аурикулотерапия е малко дълга, сложна и почти непозната думичка. Да не кажем, че звучи стряскащо. А всъщност е просто терапия чрез прилагане на акупунктура или масаж на ушите. Тя се опира на разбирането, че ухото е вид микро система, която копира цялото ни тяло и чрез нея могат да се лекуват някои видове заболявания.

И това съвсем не е нов начин за алтернативно лечение. Още древните китайци използвали определени техники и акупунктурни точки за масаж на ухото. В Египет и Гърция също поддържали вярването, че масажирането на ушите може да подобри здравето.

Така например много общности в Индия пробивали ушите както на мъжките така и на женските бебета, почти веднага след раждането, вярвайки, че процедурата е полезна за здравето.

И все пак аурикулотерапията не е съвсем идентична с акупунктурата, въпреки, че имат доста допирни точки. По-скоро аурикулотерапията включва и акупунктура, и още различни техники за стимулиране на определени енергийни точки на ушната мида – електрическа стимулация, масаж, използване на магнити, лазери и др.

Кои състояния и заболявания могат да бъдат повлияни и лекувани с аурикулотерапия:


  • регулиране и понижаване на кръвното налягане
  • гадене
  • може да се използва при лечение на наркотични зависимости
  • лечение на депресия
  • шум в ушите
  • болка в различни части на тялото


И накрая: не е нужно да боледувате от нещо, за да си направите масаж на ушите, или да доставите удоволствие на партньора си. Доказано е, че това подобрява настроението, а освен това ушите са една от ерогенните зони, които често пренебрегваме.