Кучешката тения попадат през устата незабележимо в нашето тяло, като микроскопични яйца. Намерили благоприятна хранителна среда, те започват да се размножават. Могат да се установят навсякъде – в червата, в ставите, в мускулите, във вътрешните органи. Понякога дълги години те паразитират в тялото,  без човек да има някакво оплакване или неудобство от наличието им. По този начин се развива болестта ехинококоза.

Откриването на ехинококовата киста в черния дроб или в белите дробове, и в мозъка, може да се установи случайно

при рентгеново или ехографско изследване на тези органи по друг повод. Лечението е или чрез пункционно аспириране на съдържимото на кистата, или с хирургическото й изрязване.

За кучешката тения вижте професионалното мнение на паразитолога д-р Искра Атанасова  във „Видео по темата”.

Токсоплазмозата е друго паразитно заболяване, което е опасно за бременните жени, защото може да увреди плода. Заразяването с токсоплазмоза също става безобидно

когато ооцити от изпражненията на котки попаднат в храносмилателния тракт на човек

чрез неизмити ябълки събрани от земята, зеле, моркови, ряпа, алабаш – т.е продукти били в контакт с земята, заразена от изпражнения на котка. Паразитологът доц. д-р Росица Курдова препоръчва всяка бременна жена да се изследва за токсоплазмоза веднага щом се установи бременността. Дори и да се докаже, че бременната жена е заразена с токсоплазмоза, сега има лекарства, които могат да се вземат по време на бременността и да се излекува паразитното заболяване.

Профилактиката на паразитозите включва:

  • Измиване на ръцете преди всяко хранене
  • В никакъв случай да не се опитвайте сурово месо
  • Да се консумира термично добре обработено месо
  • Бременните жени да си правят тест за токсоплазмоза
  • Кучетата да не се хранят със сурово месо или сурови вътрешности
  • Да се гледа срока на годност на меса, риби, морски дарове
  • Месото да се съхранява във фризер
Резултатите от анкетата Как обичате печено месо? донякъде успокояват, че една от профилактичните мерки срещу паразитозите за консумация на добре опечено месо се знае и се спазва.