Водната аеробика или известна още като аква* аеробика се състои в упражнения от аеробиката, извършвани в плитка вода (максимум до кръста). Предпочитана е заради съпротивлението, което създава водата, което е и основното й преимущество в сравнение с движенията, които бихте извършвали „ на сухо”. Водната аеробика притежава същите преимущества като останалите видове упражнения, но предлага по-малък риск от получаване на травма или наранявания на мускулите и ставите.

Защо да изберем водна аеробика?

Както казахме, при нея рисковете от травми и наранявания са сведени до минимум, а и кой не обича водата? Много хора я практикуват за да тонизират мускулите или използват упражнения под вода за отслабване – за 30 минути можете да изгорите 300 калории. Водната аеробика е и добро средство за премахване на стреса, натрупал се през седмицата.

Техники

Има много форми на водната аеробика. И най-хубавото е, че можете да практикувате както с, така и без екипировка и специални уреди. Ако все пак идеята ви допада можете да се сдобиете с плавници, специални обувки или тежести за глезените и китките. А ако просто искате да поплувате и междувременно да направите някое и друго упражнение, то можете да си пуснете музика и да релаксирате във водата, ритайки, махайки, танцувайки и извършвайки обичайните упражнения от сутрешната ви гимнастика.

Помага при някои заболявания

Водните занимания са подходящи за хора, които страдат от артрит, болки в кръста и болки в ставите.

Къде можете да започнете занимания по водна аеробика

В по-големите градове на страната има спортни клубове, където можете да се запишете за тренировки. В повечето от тях се предлагат и услугите на професионални инструктори. Интернет ще ви окаже неоценима помощ в намирането на вашия клуб по водна аеробика. А за тези от вас, които живеят в по-малък град и нямат достъп до спортните клубове, то вариантът е градският басейн, където можете да скачате и да тренирате на воля.

*аква – идва от латинското aqua, което означава вода