Райската ябълка е плодът за студеното време, защото притежава куп полезни свойства за здравето. Ботаническото й име "diospyros” означава "божествен огън”. Честата консумация на райски ябълки повишава имунитета срещу вирусни инфекции, благодарение на витамин С. Бетакаротините са тези, които придават красивия оранжев цвят на райската ябълка и са изключително полезни за зрението, като забавят старческите промени в очите. Бетакаротините укрепват дихателната система. Те предпазват от увреждащото действие на свободните радикали заедно с ликопен и витамин А.

Райските ябълки имат специфичен тръпчив вкус, дължащ се на танините. Те оказват освежаващ ефект и потискат развитието на патогенните микроорганизми, затова се препоръчва по една ябълка на ден при простуда с кашлица и специално при инфекции на белите дробове. При раздразнено гърло може да се направи гаргара с пресен сок от райска ябълка, разреден с вода в съотношение 1:1. Добре влияе и върху кървящи венци.

Вкусът на райските ябълки е приятно сладък с високо съдържание на глюкоза и фруктоза, които подсилват работата на сърцето. Освен това действат засищащо и намаляват апетита.

Те са богати на полифеноли. Тези антиоксиданти участват като протектори в тялото срещу развитие на ракови образувания и имат противовъзпалителни възможности.

Помагат за пълноценното храносмилане като отличен източник на фибри и пектинови вещества. Освен това намаляват кръвните нива на холестерола.

Много богато е съдържанието на желязо в райските ябълки. Те са подходяща храна за анемични хора и тези, които са изтощени от тежко боледуване. Съдържанието на минерали като манган, мед, фосфор и калций допълнително стимулират образуването на червени кръвни клетки. Препоръчват се на хора с хипофункция на щитовидната жлеза, заради наличието на така необходимия им йод.

Лесна и бърза за приготвяне салата от райска ябълка със спанак, козе сирене и бадеми.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Плодовете консумирайте между храненията, а не като десерт. Сутрин на гладно или в 16 ч. може да си приготвите смути от райска ябълка и прясно изцеден портокалон сок.

Райската ябълка е много красива, вкусна, засищаща и създава добро настроение. Човек може да я превърне в свой любим плод през зимата.