Рехабилитацията след прекаран инсулт продължава минимум 6 месеца и не е възможно всички пациенти да ги прекарат в лечебни заведения. "За съжаление, в рехабилитационните центрове се вземат хора, които вече ходят и могат да се самообслужват, а това е един малък процент от хората, прекарали инсулт”, констатира неврологът проф. д-р Параскева Стаменова.

Един голям процент от прекаралите инсулт са неподвижни и се лекуват на легло. В зависимост от поражението в мозъка обикновено се стига до невъзможност за раздвижване на крака и ръката от едната страна. Процесът на рехабилитация и възстановяване отнема минимум 6 месеца.

"Тези минимум 6 месеца нашите болни много трудно могат да прекарат в лечебно заведение, където този процес да се осъществява адекватно, защото не е възможно държавата да им осигури средства. Това да го прави държавата или касата - това го няма по света. Трябва болният да участва в това лечение със свои финансии. Няма как. Но тук финансирането лично аз как смятам, не може да става нито от министерството, нито от касата. То трябва да става от касата малко, от социалното министерство малко и от болния. Не можем да чакаме да ни осигурят всичко. Затова идеята на Министерството на здравеопазването, не знам до колко ще се случи това, е да се създадат клиники и отделения за долекуване”, обяснява проф. Стаменова.

Препоръката на невролога е, докато човек е здрав и работи, да отделя допълнителни средства за здравето си по някакъв начин, за да се посрещнат евентуалните здравословни предизвикателства в годините напред. И още - докато човек е здрав, да провежда профилактични прегледи за кръвното налягате, холестеролите и кръвната захар. Ако се започне лечение на хипертонията, диабета или дислипидемията, а начини и средства за това има, ще може да се избегне инсулта.

Можете да оставяте въпросите си към мен и да предлагате теми за блога като коментар под текста.