.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кои са най-големите убийци на човечеството

Евгений Милов | преди 46 седмици
нездравословен живот
Снимка: iStock
Нездравословното хранене, тютюнопушенето и сърдечносъдовите заболявания

Сърдечносъдовите заболявания, тютюнопушенето и нездравословното хранене са най-големите убийци на човечеството, редом с военните конфликти и насилието.

Резултатите са от мащабното изследване "Глобалното бреме на болестите" (Global Burden of Disease), спонсорирано от фондацията на Мелинда и Бил Гейтс. Проучването, осъществено от 2500 изследователи сред 130 държави в света, е ръководено от д-р Кристофър Мъри, директор на Института за оценка на здравето към Университета на Вашингтон.

Нездравословното хранене, което е бедно на зърнени храни, ядки, плодове, зеленчуци, риба и богато на сол е причинило близо 19% от глобалната смъртност през 2016 г., или един на всеки пет души в глобален план. Нездравословното хранене повишава силно риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар и висок холестерол.

През 2016-а 72% регистрираните смъртни случай са причинени от незаразни или хронични болести като сърдечносъдовите заболявания и диабет.

През миналата година сърдечносъдовите заболявания са убили над 9 млн. души, а тютюнопушенето е предизвикало преждевременната смърт на над 7 млн. души.

Психичните заболявания са огромен бич за голяма част от населението на планетета, като 1,1 млрд. души са страдали от психологически и психични разстройства през 2016 г., като преобладават заболяванията от депресивния спектър.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в медицинското списание "Lancet".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?