.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кога е безопасно да седим по цял ден на стола

Евгений Милов | преди 48 седмици
офис работа
Снимка: iStock
Важно е през какви интервали ставаме от него

По-важно е не по-колко време на ден прекарвате седнали на стола, а през какви интервали ставате от него. Продължителното заседяване на едно място е пагубно за здравето, водейки до повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и преждевременна смърт - но не толкова, ако човек се раздвижва на всеки половин час.

Щетите за здравето от заседяването по 9-10 часа на ден през работната седмица могат да бъдат намалени при кратки, но чести периоди на физическа активност.

Топ упражнението за офис служителиБегом по стълбите!

Запомнете - важни са интервалите, през които ставате от работното място, а резултатите от изследване на американски учени от Колумбийския университет сред 8000 души над 45-годишна възраст сочат, че е препоръчително всички служители да стават през половин час.

Сравнявайки прекараното времето на стола, честотата на ставане и смъртността, най-малък риск за здравето и живота имат хората, които стават на всеки 30 минути, докато опасността от заболявания и преждевременна смърт е много по-голяма при останалите, които се раздвижват на 60 или 90 минути.

Топ упражнение за стегнат корем, което можем да правим дори на офис столЛесно упражнение за стегнат корем вкъщи и на работа

"Ако работата или начинът ви на живот са свързани с продължително застояване на едно място, съветваме ви да се раздвижвате на всеки половин час", заявява ръководителката на изследването д-р Кейт Диаз от медицинския департамент към университета.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Annals of Internal Medicine".

10 упражнения срещу офис дискомофортаСтатичното седене в стола може да увеличи риска от рак с над 60%
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?