Не бива да пропускаме разходка в планината през лятната ваканция. В горещите дни планината е свежа, чиста, прохладна и уханна. Още повече, около 1/3 от територията на страната ни е заета от планини. До всяко населено място в близост има безброй възможности да се насладите на уникалн скални образувания, високи върхове, живописни речни долини.

Отдавна е доказано, че хората в планините живеят по-дълго и са по-здрави. Най-ценното предимство на планината е чистият въздух.

Планината лекува

Планинският въздух е богат на летливи вещества, отделени от дърветата и богатата растителност, известни като фитонциди. Те имат силен противовирусен и портивобактериален ефект. Един хектар хвойна отделя за едно денонощие около 30 килограма фитонциди, които са достатъчни да бъде пречистен и обеззаразен въздухът на средно голям град.

С помощта на планинския въздух се лекуват много заболявания. Стара народна поговорка гласи: "Дърводелец от туберкулоза не боледува". При рязане и шлайфане дървото се загрява и отделя фитонциди и други биологично активни вещества. Те разширяват бронхиалното дърво и правят дишането по-ефективно, което е вид "здравословна инхалация". Неслучайно санаториумите за белодробно болни хора се изграждани предимно след иглолистни гори.

Фитонцидите притежават и това свойство да йонизират кислорода във въздуха. От горските растения за най-добри природни йонизатори се смятат иглолистните дървета. Това обяснява копнежа на човек за чист въздух сред природата, в гората, където отрицателни йони във въздуха са между 10 и 20 пъти повече, в сравнение с града.

В планините въздухът е по-рядък, съответно атмосферното налягане е по-ниско. С увеличаване на височината плътността на въздуха намалява, както и количеството кислород, което вдишваме. Но колкото и да е парадоксално, това се отразява положително на нашето здраве.

Планината подобрява настроението

Почивката в планината дава възможност за дълго време да се заредите с бодрост и здраве. Тишината и уединението въздействат релаксиращо. Премахват стреса и раздразнението. Почивката на планина винаги ще остави в душата ви желание пак да се върнете.

И накрая едно предупреждение: излизането по-високо в планината не е за хора със сърдечно-съдови проблеми и ниско кръвно налягане. Най-лесно поносими са височините до 1500 м над морското равнище. 

Не пропускайте да излезете в лятната планина на прохлада сред дивната красота и заради множеството здравословни ползи.

Това е част от разговора ни в ефира на bTVRadio със Светослав Николов, радиоводещ на предаването "За София". Целият аудиозапис е качен в началото.