Той я забелязва още с пристигането си на купона. Интересът явно е взаимен и след няколко скрити погледа се приближава към нея с намерението да се запознаят. Отблизо е още по-красива, сега е точният момент за действие. “Иван”, казва той и се усмихва... И времето сякаш спира за миг, защото в пожълтялата му усмивка проличават всички цигари, чаши кафе и червено вино от последните години. Моментът е завинаги съсипан, а тъжното е, че той може и никога да не разбере защо.

Много от нас са попадали в подобни ситуации. Доскоро видът на зъбите се приемаше едва ли не за генетична даденост, която не подлежи на промяна. Вместо да вдигат рамене и да приемат “лошото наследство” обаче, все повече хора търсят начини да постигнат желания вид на усмивкатаси. И успяват – ослепително бялата усмивка вече не е запазена марка на звездите от киното. Тя е само на няколко крачки, стига да сме добре информирани и да не вярваме в митове и предразсъдъци.

“На първо място, консултацията със зъболекар е задължителна”, уверява д-р ЕмилКостов, специалист по дентална медицина с дългогодишна практика. Според д-р Костов трябва да имаме едно наум към предлаганите методи за избелване в домашни условия, повечето, от които са неефективни, но могат да бъдат и опасни.

“Човек не може просто да отиде в първата аптека и да си вземе нещо за избелване. Истинското избелване се прави след предварителна подготовка на зъбите и се постига с киселина. Контролът от дентален специалист е необходим в името на здравето на зъбите”, смята д-р Костов.

Тук идва и най-често задаваният към зъболекарите въпрос, свързан с избелването – вредно ли е то?

Отговорът е “не”, стига да се вземат предвид всички фактори. Здрави ли са зъбите? Имат ли увреждания? Почистени ли са зъбният камък, плаката, полирани ли са зъбите? Оценено ли е качеството на зъбния емайл? Едва след като са спазени тези предварителни условия, се преминава към избелване, което, по преценка на специалиста, може да се направи в един или повече сеанси. Ако в района на избелването са поставяни пломби, те няма да се повлияят от киселината и може да се наложи смяната им.

А колко траен е ефектът от избелването?

За съжаление то не трае завинаги, но и не бива да се прави прекалено често. Специалистът съветва зъбите да не се избелват по-често от веднъж на шест месеца. След самото избелване пък е важно да се проведе възстановяваща терапия по предписание на зъболекаря, защото в първите72 часа може да възникне чувствителност на зъбите.

И накрая, д-р Костов съветва да не прибягваме самоцелно до избелване на зъбите. Ако усмивката ни така или иначе е бяла, процедурата не се налага и спокойно можемда я пропуснем.

Кратка информация за д-р Костов:
Вече над 10 години д-р Емил Костов се опитва да промени усмивките на все по-голям брой хора. Той посреща своите пациенти в приветливия си кабинет в болница Токуда. Най-голямото му желание е да промени статуквото в отношението на българите към профилактиката и грижата за зъбите, които са ключът към здрава и красива усмивка. В кабинета на д-р Костов пациентите могат да разчитат на лечение с най-съвременните методи, техника и ресурси.