.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Рецептата за любов на Иван Вазов

| преди 2 години
Любовта е златен сън
Снимка: изд. „Персей“
Много любопитни и неизвестни факти за романтичните връзки на писателя.

Вазов и неговата „Любовта е златен сън“ тази година е

Специалното ново предложение за инициативата, започнала преди 13 години - да подариш изящно томче с любовни лирически шедьоври за 14.02. Книгата „Любовта е златен сън“ включва и много любопитни и неизвестни факти за романтичните връзки на писателя. Премиерата на книгата ще бъде на 9. 02. 2017 в къщата музей на писателя. 

Кои са забележителните жени, оставили ярка следа в живота на Иван Вазов?

Книгата е събрала шедьоврите на интимната лирика на Патриарха на българската литература - любовни писма, интригуващи факти за романтичните му истории и жените, превърнали се в негови музи. На премиерата ще бъдат показани и оригиналите на снимки на Евгения Марс, сватбената фотография с Атина Болярска, ръкописи и писма, както и вещи на писателя. Ще прозвучат и интимните му откровения, които го показват в светлина, съвсем различна от представата за него в учебниците.

Харизматичната, но омъжена и 27 години по-млада от Вазов писателка Евгения Марс, се превръща в неговата най-голяма муза.  Тя го вдъхновява да изживее нов творчески подем и му донася много щастие.

Богат с романтични спомени, вледеняван от изневери, предаван от приятели, преследван от ревниви мъже, Вазов има достатъчно голям опит, за да признае в заника на живота си каква е неговата рецепта за идеалната любов.

Коментарите към стиховете обясняват множество интересни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на Вазов, но и за неговия характер, като например отказът му да получава подаръци от политиците, за да не бъде счетен за храненик на властта. По тази причина той не приема вила в Боровец и скъпа къща в София, тъй като в неговите очи това би било проява на сервилност.

Уникалното издание посочва и коя рускиня го подкрепя по времето, когато пише „Под игото”. Повечето хора не знаят, че за да има вътрешното спокойствие да работи упорито, на Вазов му е помогнала не само обичта към родината, но и към една млада жена. Именно връзката с 25-годишната Вера Тимони го вдъхновява да преглътне болката от носталгията, докато е в Одеса, и да гледа с повече вяра към бъдещето. Запознанството с нея е сред многото удивителни срещи, които напълно променят съдбата му. Не по-малко драматични са и белезите, които цял живот носи в сърцето си заради злополучния си брак с Атина Болярска. Русенската красавица бе посочвана като виновница за тяхната раздяла, но изданието я представя от съвсем различна гледна точка.

Книгата представя най-сърдечните откровения на Иван Вазов в стихове и проза. Красивото томче е с твърди корици и цветни илюстрации - чудесен подарък за Свети Валентин.

Любовта е златен сън
Снимка: изд. „Персей“


изд. „Персей“
твърда подвързия, цветни илюстрации
160 стр., цена 14.99 лв.
Съставител Людмила Габровска
Художник Ралица Денчева

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?