.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Над 1 млн. полово предавани инфекции се регистрират всеки ден

Евгений Милов | преди 11 седмици
презервативи
Снимка: iStock
СЗО препоръчва да се използват презервативи, за да се спре разпространението на хламидия, гонорея, трихомониаза и сифилис

Всеки ден се регистрират повече от 1 млн. нови случая на лечими полово предавани инфекции сред хората на възраст 15-49 години, според данни на Световната здравна организация (СЗО). 

Годишно това възлиза на над 376 милиона нови случая от четирите най-разпространени инфекции, предавани по полов път - хламидия, гонорея, трихомониаза и сифилис.

"Виждаме липса на напредък в ограничаване на разпространението на инфекциите, предавани по полов път в световен мащаб", коментира д-р Питър Салама от СЗО. 

Изследването на Световната здравна организация показва, че сред мъжете и жените на възраст между 15–49 години са регистрирани 127 млн. нови случаи на хламидия през 2016 г., 87 млн. на гонорея, 6,3 млн. на сифилис и 156 млн. на трихомониаза.

Тези полово предавани инфекции могат да имат сериозно влияние върху здравето на възрастните и децата в световен мащаб. Ако не се лекуват, те могат да доведат до сериозни и хронични ефекти върху здравето, които включват неврологични и сърдечно-съдови заболявания, безплодие, извънматочна бременност, мъртвородени деца и повишен риск от HIV. Те са свързани и със значителни нива на стигма и домашно насилие.

Само сифилисът е причина за около 200 000 мъртвородени бебета през 2016 г., което го прави една от водещите причини за загубата на бебета в световен мащаб.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?