Фолатът и фолиевата киселина са различни форми на витамин В9. Въпреки че между тях има ясна разлика, наименованията им често се използват като взаимозаменяеми.

Дори сред професионалистите съществува голямо объркване по отношение на фолиевата киселина и фолата

Фолатът се съдържа естествено в различни храни, докато фолиевата киселина е синтетична форма на фолат, която често се среща в хранителните добавки.

 

 

Въпреки, че са форми на витамин В9, двете съединения са доста различни, ето защо:

КАКВА Е РОЛЯТА НА ВИТАМИН B9 ЗА ЗДРАВЕТО?

Снимка: Canva

Витамин В9 е основно хранително вещество, което се среща в природата под формата на фолат.

Той изпълнява много важни функции в тялото ни. Например играе ключова роля в клетъчния растеж и образуването на ДНК.

Ниските нива на витамин В9 се свързват с повишен риск от няколко здравословни състояния, включително:

  • Повишен хомоцистеин - високите му нива се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.
  • Вродени дефекти - ниските нива на фолиева киселина при бременни жени са свързани с аномалии при раждането, като например дефекти на невралната тръба.
  • Риск от ракови заболявания - ниските и високите нива на фолиева киселина в храната също се свързват с повишен риск от рак. 

Поради тези причини добавките с витамин В9 са често срещани, а допълнителното обогатяването на храните с този елемент е задължително в много страни.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФОЛАТЪТ?

 

 

Фолатът е естествената форма на витамин В9. Името му произлиза от латинската дума „folium“, която означава лист. Всъщност листните зеленчуци са сред най-добрите хранителни източници.

Снимка: Canva

Фолатът е общо наименование на група сродни съединения със сходни хранителни свойства. Активната форма на витамин В9 е вид фолат, известен като 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF). Преди да попадне в кръвта, храносмилателната система превръща фолата в биологично активната форма на витамин В9 - 5-MTHF.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА?

Снимка: Canva

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9. Тя се използва в хранителни добавки и се добавя към преработени продукти, като брашно и зърнени храни.

 

 

За разлика от фолата, не цялото количество фолиева киселина, което консумирате, се превръща в активната форма на витамин В9, в храносмилателната ни система.

При някои хора обаче този процес е бавен и неефективен. След като приемем добавка с фолиева киселина, на тялото му е необходимо време, за да превърне цялата киселина във витамин В9 (5-MTHF). 

Дори малка доза, например 200-400 mcg на ден, може да не бъде напълно усвоена до приемането на следващата. Този проблем може да се задълбочи, когато в допълнение към приема на добавки с фолиева киселина се консумират обогатени храни с витамин B9.

В резултат на това в кръвта се открива неметаболизирана фолиева киселина. Дори малка дневна доза от 400 mcg може да доведе до натрупване на неметаболизирана фолиева киселина в кръвообръщението.

Приемането на фолиева киселина заедно с други витамини от група В, по-специално витамин В6, прави усвояването по-ефективно, твърдят някой проучвания.

ВРЕДНА ЛИ Е НЕМЕТАБОЛИЗИРАНАТА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА?

Около 85% от фолиевата киселина, намираща се в обогатени продукти и добавки, се усвоява, в сравнение с едва 50% от естествения фолат в храните, които приемаме. След усвояването си, фолиевата киселина попада в кръвообращението, където се превръща в по-малки молекули от черния дроб. 

Въпреки това, той може да обработва само ограничено количество фолиева киселина наведнъж.

Проучванията не са категорични, дали повишените нива на неметаболизирана фолиева киселина могат да имат неблагоприятни последици за здравето.

КОЙ Е НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИЯТ ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИН В9?

Снимка: Canva

Най-добре е да си набавяме витамин В9 от пълноценни храни, които са с високо съдържание на фолиева киселина, като:

  • бобови и зърнени храни;
  • аспержи;
  • авокадо;
  • брюкселско зеле;
  • зеленолистни зеленчуци като спанак и маруля.

В някой случаи, като например при бременните, се препоръчват хранителни добавки, за да се осигури достатъчен прием на витамин B9, защото подпомага здравословното делене на клетките и спомага за правилния растеж и развитие на ембриона, за да се намали рискът от вродени дефекти.

Витамин В9 се съдържа естествено в много храни, както и под формата на фолиева киселина в обогатените храни. Дневният препоръчителен прием при възрастните е 400 mcg фолиева киселина, за да се предотврати дефицита му в организма. 

Най-добрият начин за това е чрез балансиран и здравословен режим на хранене, който включва храни богати на B9.