.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Яденето на мазна риба през бременността предпазва детето от шизофрения

Евгений Милов | преди 48 седмици
бременност
Снимка: iStock
Бременните жени трябва да хапват повече продукти, богати на омега-3 и омега-6 мастни кисели

Яденето на мазна риба през бременността предпазва детето от шизофрения, като намалява риска от развитие на рядкото психично заболяване.

Резултатите от изследването на японския учени от "RIKEN Brain Science Institute" в Токио сочат, че когато не получават достатъчно омега-3 мастни киселини в утробата на майката, лабораторните мишки започват да проявяват симптоми на шизофрения като възрастни и се характеризирали със симптоми на по-слаба памет и депресия. 

бременност
Снимка: iStock

При експериментите специалистите наблюдавали намалена функция на редица гени, свързани с олигодендроцитите в мозъка - клетки, които обграждат невроните и помагат за предаването на сигналите между тях.

Именно подобни изменения в генната експресия се наблюдават при хората с шизофрения, която засяга около 1% от населението на планетата.

Омега-3 мастни киселини се съдържат богато в по-мазната риба като сьомга, скумрия и риба тон. 

"Нашето изследване е първото в областта на психиатрията за идентифициране на молекулярна каскада, която  [причинява клиничните симптоми на болестта - бел.ред.] свързва хранителната среда с риска от заболяване", заявява ръководителят на изследването д-р Мотоко Маекава, според когото откритието може да послужи като основа за нова терапия на шизофренията.

Пълните резултати са публикувани в списание "Translational Psychiatry".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?