.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Детският рак с 13% ръст за 20 години

Евгений Милов | преди 1 година
дете рак
Снимка: iStock
Левкемията е основен фактор за детската смъртност от ракови заболявания

Честотата на раковите заболявания сред децата е нараснала с 13% за последните две десетилетия, сочат резултатите от изследване на "International Agency for Research on Cancer" към Световната здравна организация.

Агенцията свързва увеличението с по-добрите методи за ранна диагностика на заболяванията и външни фактори, като инфекции или замърсители в околната среда.

Изследванията сред около 300 000 случая в 62 страни между 2001-10 г. установяват честота на раковите заболяванията сред децата до 14 г. от 140 случая на 1 млн. годишно, като левкемията е най-разпространеният вид рак (над 30%), следвана от мозъчните тумор (20%) и лимфомите.

Честотата на раковите заболявания сред тийнейджърите (15-19 г.) е 185 случая на 1 млн. годишно, като най-често срещани са лимфомите (23%), следвани от карциномите и меланомите (21%).

Резултатите от изследването на СЗО са публикувани в новия брой на научното списание "Lancet Oncology".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?