Месото и рибите - източник на протеини, са особено необходими за растежа и постоянната обмяна в организма. В тялото на здрав човек протеините се подлагат на разграждане и ненужното се изнася чрез отделителните системи. Междинен продукт от разграждането им и съдържащите се в тях пуринови бази е пикочната киселина. Елиминирането й се затруднява, когато има прекален внос на пурини с храната и се получава пренасищане. Тази по-високата концентрация на пикочната киселина в кръвта се нар. хиперурикемия.

Не всяка хиперурикемия (повишена пикочна киселина в кръвта) е подагра

Подаграта е сериозно заболяване на обмяната на веществата, при което високото ниво на пикочна киселина в кръвта води да отлагането й в съединителната тъкан на ставите, сухожилията и хрущялите. Тези кристализирали соли (предимно натриеви урати) предизвикват болки, деформация и ограничение в подвижността им – най-често се засягат палеца на крака, китките или коленете.

За намаляване на високото съдържание на пикочна киселина трябва да се започне диета. Целта е да се възстанови нормалната пуринова обмяна

като изцяло се изключат червените меса (свинско, телешко, агнешко, дивеч)

и месните продукти – шунка, колбаси, бекон, кървавица, особено субпродуктите – мозък, език, шкембе и месните бульони, както и рибите аншоа и сардини и рибните бульони, защото при варенето 50% от пурините попадат в бульона. Трябва да се ограничи консумацията на миди, стриди, спанак, карфиол и брюкселско зеле, гъби, боб, леща и грах.

Препоръчителните храни са мляко, млечно-кисели продукти, яйца, хайвер, картофи, моркови,

тиква, зеле, краставици, репи, целина, коприва, орехи, ориз, хляб, елда, макарони, юфка, киноа, прас­ко­ви, ябъл­ки, кру­ши, ба­на­ни, ди­ни, гроз­де, лимон.

Добре е да се пие повече вода. Голямото количество вода разрежда урината и предпазва от утаяване на уратни камъни. Минералните води с алкална характеристика (горнобанска, хисарска) са много подходящи. Ежедневно пиене  на

чай от коприва и чай от шипки помагат за отделяне на пикочната киселина през бъбреците.

Затова пък алкохолът трябва да бъде сведен до минимум, защото той  блокира отделянето на пикочната киселина и дори стимулира синтеза на нови пурини, т.е. на нови количества пикочна киселина.

Силните стресови преживявания, едновременно със заседнал начин на живот или прием на диуретици и салицилати са условия, които задълбочават нарушената пуринова обмяна. Хиперурикемията обикновено върви и с наднормено тегло, с уратни камъни и с по-високи стойности на кръвната захар. Затова човек трябва да намери начин да почива и да се разнообразява, за да се успокои както емоционално, така и физически.