.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

6-месечното кърмене намалява с 47% риска от диабет за майката

Евгений Милов | преди 1 година
кърмене
Снимка: iStock
Рискът от диабет за майката намалява в зависимост от продължителността на кърменето

Резултатите от научно изследване за 30-годишен период сочат, че 6-месечното кърмене намалява с почти наполовина риска от развитие на диабет тип 2 за майката.

Продължителното американско изследване на организацията с нестопанска цел "Kaiser Permanente" е обхванало здравословното състояние на над 1200 жени между 18 и 30-годишна възраст. Специалистите са анализирали медицинските данни в 30-годишен период между 1986 и 2016 г.

Жените, които кърмят новородените бебета 6 или повече месеца, имат 47% по-нисък риск от развитие на заболяването, докато при кърмещите до 6 месеца опасността от диабет намалява само с 25%.

"Установихме изключително силна взаимовръзка между продължителността на кърменето и развитието на диабет - при отчитането на всички възможни объркващи рискови фактори за крайните резултати", заяви ръководителката на изследването д-р Ерика Гундерсон от Kaiser Permanente Division of Research.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "JAMA Internal Medicine".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?