.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Света Анна преобръща слънцето, закриля майките и бездетните жени

LadyZone.bg | преди 3 години
слънце
Снимка: Pinterest.com
Всички магии, изказани в тази нощ, ще бъдат успешни

Честит имен ден на всички, които носят красивото име Анна и производни! Бъде здрави и нека името ви се споменава само с добро!

Света Анна е майка на Дева Мария и баба на Исус. Смятана за покровител на бременните, родилките, майчинството, брака, семейството, девиците и вдовиците. На този ден слънцето се обръща на изток към пролетта  - ражда се нещо ново, нова светлина, ново време. Вярва се, че всички магии, изказани в тази нощ, ще бъдат успешни. Според поверието в нощта на празника магьосниците свалят луната и я издояват като шарена крава.

Забрани

Според народното поверие на този ден младите майки не бива да работят, за да предпазят децата си от болести, а бременните не бива да се занимават с къщна работа, за да имат леко раждане. Внимавайте кой ще влезе пръв в къщата ви. Т. нар. Полазник трябва да е добър човек, за да може и годината ви след празника на света Анна да е добра. В миналото точно заради това поверие сутрин са затваряли кокошките в курника и не са ги пускали навън, за да не влезе някоя от тях в дома. Кокошките рият с краката си, като всичко захванато хвърлят назад. Считало се е, че по този начин ще вземат късмета на къщата и ще го изхвърлят в миналото.

На трапезата
На този ден се варят житни култури. Жените раздават от тях на съседи и приятели за здраве.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?