Променливото време при смяната на сезоните, съчетано със силно замърсения градски въздух, е сигурна предпоставка за различни неразположения, от които най-неприятни са възпаленията на горните дихателни пътища и при бебетата. Запушването на нослето и хремата не ни отминаха и нас. Благодарение на моята предварителна информираност, реагирах бързо и спонтанно, като не забравих, разбира се, да се обадя и на педиатъра.

Ето кои най-често се оказват причините за появата на хрема:

  • Околната среда, температурата на помещенията и степента на влажност на въздуха в тях. Не бе изненада за мен, че по една или друга причина влажността в стаята на моя осеммесечен мъник се оказа със седем до десет единици по-ниска от оптималната – 40%.
  • Бебетата над шест месеца вече са значително по-енергични и активни, затова и много по-често се изпотяват. А това е предпоставка и за бързо и неусетно настиване, водещо до появата на хрема. Затова е хубаво да не прекаляваме и в навличането с много дрешки.
  • Все още недостатъчно високото ниво на имунитет и неразвитото умение за контрол на мекото небце у кърмачетата са допълнителни фактори за по-лесното и по-често запушване на нослето.
  • Процесът на интензивен растеж и поникване на зъбките също дестабилизират общия физически комфорт на мъничетата.

Точно на тази крехка възраст е много трудно да се противопоставим на хремата, защото не можем да си позволим лечение с каквито и да било лекарства, с изключение на малък брой хомеопатични такива или спрейове, предписани от педиатъра-специалист уши-нос-гърло.

Ето какви са мерките, които трябва да предприемем в борбата срещу хремата:

  • Стерилната морска вода, физиологичният разтвор и ненаситената отвара от лайка са най-подходящите препоръчителни средства за промивка на нослето. Но нека не забравяме – най-лесният, най-силният и най-сигурен лек срещу хремата е панацеята – майчино мляко.
  • Кърменето по-начесто, поемането на повече количество течности (вода, билкови отвари, сокчета), както и даването на храни (ако бебето е захранено), обогатени с витамин С, също се препоръчват от педиатрите като превантивни и противодействащи на хремата средства.
  • За облекчаване на носната кухина е необходимо, разбира се, и използването на малка помпичка или т.нар. аспираторче, с което да почистваме секретите.
  • Трябва своевременно да се погрижим и за нормализиране на атмосферата в стайните помещения, като повишим нивото на влажността във въздуха. Освен със стандартните овлажнители, това можем да постигнем и с подръчни средства – мокри кърпи, поставени в близост до отоплителните тела – парно, конвектор, различни видове радиатори и електрически печки.
  • Тук му е мястото категорично да изразя одобрението си по отношение различните методи за йонизиране на въздуха, особено там, където спи малката ни рожба. Това става чрез разнообразните, популяризирани едва напоследък у нас, видове йонизиращи уреди.
  • При по-тежка форма на хрема, можем да си позволим домашно импровизирана сауна, която обаче трябва да се използва внимателно и краткотрайно – не повече от пет минути, за да не се получи обратният ефект – простуда. Естествено, непосредствено след процедурата е наложително бързо да преоблечем бебето в сухи затоплени дрешки.
  • За съжаление, твърде често при бебетата, по понятни причини, запушването на нослето и трудното дишане са вследствие на настанили се в носната кухина и синусите микроорганизми. При липса на диагноза и лечение може да се стигне до най-различни по-тежки състояния като конюнктивит, отит, хроничен синузит и т.н. Ето защо, при наличието на каквато и да било хрема на бебето, за правилното диагностициране микробиологичното изследване е задължително.