8:00 сутринта е. Тръгвам за работа. На партера ме посрещат група ученици от съседния техникум. Въоръжили са се с две големи бутилки бира от 2,5 l и си ги предават от ръка на ръка.
За Бога, та аз още не съм пила сутрешно кафе…

В България продажбата на алкохол на лица под 18 години е забранена със закон, влязъл в сила от 2005 година. Това би трябвало да знаят и тези ученици, и продавачът, който ги е „ощастливил” с малцовата напитка рано сутринта.

„Взе ли дъвки?”, „Купи ли бонбони?” - това са едни от закодираните думи, които тийновете използват, когато говорят по телефона за алкохол, а родителите им са наблизо. В джобчетата им често вместо семки и бонбонки подрънкват бутилки.

Какво е алкохолът?
Научното име на алкохола, който се употребява от хората, е етилов алкохол или етанол. Бирата, виното и ликьорите принадлежат към етиловия алкохол. Другият вид алкохол – изопропилов, е абсолютно вреден и отровен при поглъщане.

Какво се случва, когато пием алкохол?
Алкохол навлиза в кръвта от стомаха и тънките черва, а от там стига до мозъка. Това забавя реакциите, обърква координацията, замъглява зрението и съзнанието. Именно това е причината да не можем да преценяваме някои ситуации реално или да вземаме грешни решения, за които впоследствие съжаляваме.

Пристрастяващ ли е алкохолът?
Повече от 18 милиона хора в целия свят са пристрастени към алкохола. Пристрастен означава да имаш нужда от алкохол, за да можеш да живееш и работиш нормално. Алкохолната зависимост може да се появи, независимо от възрастта, но в тийнейджърска възраст рискът е много по-голям, отколкото в по-зряла.

Има ли видове алкохол, които са по-безопасни?
Не. Различните алкохолни напитки са с различен алкохолен градус, но това не означава, че са по-безопасни. Бирата е с алкохолно съдържание от 3 до 5%, виното -  около 12%; концентратите са с високо алкохолно съдържание – от 35% нагоре.

Защо хората пият?
Употребата на алкохол е вид социална активност. Тъй като с пиенето отпадат доста задръжки, често хората използват състоянието си след употреба на алкохол, за да осъществяват запознанства или да споделят емоции, които в нормално състояние не смеят. Други причини – защото всички правят така, за да забравят за проблемите си и т.н. Много хора се наслаждават на вкуса на алкохола. Традиционната българска напитка – ракията, пари на езика и гори гърлото със своята лютивост, но това много се харесва на някои хора.

Статистика от 2010 г. показва, че 70% от българите пият, от тях около 35 злоупотребяват, а 8% вече са алкохолно зависими. Притеснителна, но все по-актуална напоследък тенденция е, че пада и възрастовата граница, в която за първи път децата опитват алкохол и за първи път се напиват. 14-15 години вече е сравнително късно за това според днешните „стандарти”.
Ако едно дете започне да употребява алкохол на 10-годишна възраст, след 6 месеца то ще бъде алкохолно зависимо, 16-годишните развиват зависимост след 2 г. употреба на алкохол, при човек на 21 г. са необходими 10-15 години.

Защо тийнейджърите не бива да пият алкохол?
•    Мозъкът се развива до началото на 20-ата годишнина. Злоупотребата с алкохол преди това може да го увреди.
•    Шофиране в пияно състояние е опасно. Всяка година много тийнейджъри стават жертва на свои пияни връстници. Не се качвайте в колата на свой приятел, ако виждате, че той е прекалил с алкохола. Съвсем спокойно може да се измъкнете със следните реплики - "Ще остана още малко на купона” или „ Обещах на друг приятел да се прибера с него”.
•    Тийнейджърите, които пият алкохол, имат много повече кошмари и лоши спомени от тези, които не пият.
•    Употребата на алкохол може да стане причина да ви изключат от училище.
•    Бавните реакции и замъглено съзнание, след употреба на алкохол, може да ви направи обект на злоупотреба – грабеж, изнасилване, побой и др.