Маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC е сертифициран от международния борд консултант по кърмене. Работи като консултант по кърмене в МБАЛ за женско здраве „Надежда“. Интервюто на семейния портал "Мама, татко и аз" с нея ще засегне най-често задаваните въпроси за кърменето от бъдещи и настоящи майки.

МТА: Как майките трябва да се подготвят за кърмене? Кога стартира подготовката на гърдите?


Маг. фарм. Марияна Енева: Съвсем скоро имах разговор с майка, която с известна подкрепа от моя страна кърми сина си малко повече от година. Дойде с него за да сподели момента на отбиването, така както сподели момента на първото засукване. И тогава ми каза нещо, което запомних: „Аз всъщност изобщо не се интересувах от това как ще се храни сина ми. Просто исках да се роди, жив и здрав. Мислех си, че ще имам време да попрочета след раждането как да го кърмя“. Думите й бяха съпроводени от смеха й… Защото след раждането няма време за четене.

Моят съвет е майките да се подготвят за кърменето преди раждането. Как? С емоционалната подготовка, че идва нов живот и трябва да му бъде даден най-добрият старт, със споделяне с майки, които са кърмили или кърмят децата си, с посещения на групи за подкрепа на кърменето, каквито има всеки месец и в нашата МБАЛ Надежда, както и, разбира се, с индивидуални консултации със сертифициран консултант по кърмене, ако смятат, че имат въпроси, на които не намират задоволителен отговор.

Подготовка на гърдите преди раждането в най-общия случай не е нужно да бъде извършвана. Природата ни е съвършена – гърдите се променят по време на бременността, секрецията на специални жлези разположени по ареолата се засилва и техният секрет прави кожата по-еластична. Ето защо е добре да неизсушавате излишно кожата там, използвайте по-нежни измиващи средства. Не е разумно гърдите да се обтриват с груби материи (какъвто съвет може да бъде получен), защото това няма да направи кърменето по-лесно, но може да предизвика силно нежелани контракции, поради отделянето на окситоцин при стимулация на ареолата и зърното.

МТА: Как трябва да се грижат майките за гърдите си при самия старт на кърменето? Какви проблеми могат да очакват и как да ги преодолеят?

Маг. фарм. Марияна Енева: За доброто състояние на гърдите има много голямо значение, дори бих казала основно, засукването на бебето и честотата на кърменията. Ако позата на кърмене и засукването на бебето са правилни, ако майката кърми бебето често – поне 10-12 пъти първите няколко дни, то е малко вероятно да има проблем.


Обичайните проблеми през първите дни, с които се сблъсквам са основно свързани с разранявания на зърната и болезнено кърмене и препълване на гърдите или обратното – забавяне в слизането на кърмата.

Разраняването на гърдите, т.нар. рагади се дължат основно на неправилна поза или засукване. Важно е майката да следи бебето да е с широко отворена уста, когато поема зърното и част от ареолата. Не трябва да се допуска плитко засукване само на зърното. Също така е важно да има добра опора в гърдата за брадичката на бебето. Не на последно място –тялото на бебето трябва да е в стабилен контакт с това на мама – една линия на ухо, рамо и хълбок.

А проблемите с малко или много мляко са напълно решими с често поставяне на бебенцето на гърдата – поне 10-12 пъти за 24 часа през първите няколко дни. Нека не забравяме, че бебетата се раждат със съвсем малки стомахчета и имат нужда от често хранене, с малки количества.

МТА: Как трябва да се „почистват“ гърдите преди кърменето?

Маг. фарм. Марияна Енева: Почистване от какво? Прекомерното почистване на гърдите преди кърмене води до отмиване на защитния слой, който жлезите по ареолата образуват. Това прави кожата по-суха и по-малко еластична. И ето повод за проблем… Ако гърдата не е третирана с някакъв крем или лекарство, изискващи отмиване, то не е нужно да се почиства. Всекидневният душ е напълно достатъчен.

МТА: Как да разбере майката дали кърми детето си правилно? Какви усещания трябва да има?

Маг. фарм. Марияна Енева: Ако майката няма болки в зърната или има само лек дискомфорт, който бързо преминава в хода на кърменето, ако бебето суче ритмично и пуска само гърдата, като е спокойно между храненията, ако бебето има поне 8 напишкани и поне 3 наакани памперса за 24 часа през първите дни и качва поне 25 гр. дневно, то най-вероятно всичко е наред. А какви усещания трябва да има? По-скоро ще кажа какви не трябва да има. Кърменето не трябва да боли, никога. Ако боли, значи има проблем. И той трябва максимално бързо да бъде решен. Няма полза от страдалческо стискане на зъби – нито за майката, нито за бебето.

МТА: По какво се различава слизането на кърмата при нормално раждане и при раждане чрез секцио?

Маг. фарм. Марияна Енева: Статистиката показва, че има леко забавяне в слизането на кърмата при жени родили чрез секцио, в сравнение с такива родили естествено. Това обаче касае слизането на кърмата, а не наличието на коластра. Това е много, много важно. Защото коластрата започва да се образува с отделянето на плацентата от матката, при много жени я има в известно количество още преди раждането. А коластрата е фундаментално важна за бебетата. Изследвания показват, че дори кърменето да не продължи повече, приемането само на коластрата има големи здрави ползи за бебето.

Следователно, ако секциото не е било съпроводено със сериозна кръвозагуба и е неусложнено, не се очаква да има значение за храненето на бебето.


МТА: Как се стимулира по-бързото отделяне на кърма, ако раждането е било чрез секцио?

Маг. фарм. Марияна Енева: Това е често задаван въпрос. Отговорът ми е винаги един и същ – ако всичко е наред след операцията е добре майката да започне стимулация на гърдите още в реанимацията, където ще бъде наблюдавана около 24 часа. След като се раздвижи и има възможност да бъде с бебето си неограничено е важно да кърми често – 10-12пъти за 24 часа. Когато гърдите се изпразват, в тях се образува повече кърма. Когато в гърдите млякото се „застои“, кърмата намалява. Това е основният принцип при образуването на кърма. Колкото повече, толкова повече (но това не го е казал Мечо Пух).

МТА: Колко време след раждането, кърменето трябва да става на поискване? Необходимо ли е да премине под график и кога трябва да стане това?

Маг. фарм. Марияна Енева: Графиците са нещо полезно за нас – големите. Трудно е обаче за една малка шушулка, която само допреди 24 часа е била в непрекъснат контакт с хранителни вещества, посредством пъпната връв, да бъде вкарана в график.

Обратно на общоприетото мнение ще кажа, че храненето на поискване не е хаотично. Това е хранене, съобразено с нуждите на бебето. Точно на Вашето бебе. Ще има моменти, в които ще иска да суче по-често и такива, в които да почива по-дълго. Храненето на поискване е уважение към нуждите на точно този човек, който е в ръцете Ви. Храненето на поискване ще го научи да се контролира сам и това ще бъде заложено в несъзнаваното, когато порасне. Децата, хранени така, независимо дали с кърма или не, са с по-добър контрол над апетита си и по-малко страдат от хранителни разстройства в по-късна възраст.

А графиците… има време и за тях.

МТА: Как може да протече кърменето при различни проблеми с гърдите, като вдлъбнати зърна, запушени канали, мастит, кисти?

Маг. фарм. Марияна Енева: Ако има проблем е много важно да бъде потърсена максимално бързо помощ от специалист с опит и подкрепящ кърменето.

Никое от гореизброените състояния не е повод за преустановяване на кърменето. Повечето бебета се справят прекрасно с малко помощ, когато зърната на майката са вдлъбнати или плоски, а останалите състояния изискат анализ на ситуацията, довела до проблема.


МТА: Има ли хронични заболявания (например – диабет), които могат да повлияят на кърменето и качествата на кърмата?

Маг. фарм. Марияна Енева: Съставът на кърмата е учудващо постоянен в основата си, независимо дали майката е болна или здрава, от Уганда или от България, с астма или с шизофрения, вегетарианка или не. От обичайните хронични заболявания няма такова, което да е пречка за кърменето. Астма, диабет, хипертония и редица психични заболявания се контролират с лекарства, които са съвместими с кърменето или изискват известно напасване на режима на приемане на медикаментите и кърменето.

МТА: Ако майката не отделя достатъчно кърма за нормалното развитие на бебето, колко време трябва да се опитва да стимулира нейното производство и кога е необходимо бебето да се дохранва с формула?

Маг. фарм. Марияна Енева: Има съвсем малък процент случаи, в които има физическа причина, поради която тялото на майката не може да образува достатъчно мляко. Във всички останали случаи намаляването на кърмата и т.нар. недостиг на кърма е свързан с лош „мениджмънт“ на кърменето. Какво ще рече това? Основно 2 неща – бебето не суче правилно и бебето няма достъп до гърдата толкова, колкото има нужда. И двете неща изискват проследяване, анализ и винаги добра мотивация и упорство от страна на майката да се справи с предизвикателството по увеличаване на кърмата.


МТА: Кога може да се счита, че бебето има рефлукс? Какви мерки може да предприеме майката?

Маг. фарм. Марияна Енева: Тази тема е много дълга. Най-общо бих казала, че е много важно да се отличи физиологичния рефлукс, който се дължи на известна незрялост на долния езофагеален сфинктер (кръглият мускул, отделящ стомаха от хранопровода) и патологичния рефлукс. Някои бебета реагират добре на хранене по-често с по-малки количества кърма, докато други повръщат по-малко при по-редки кърмения, но с по-големи количества. Ако майката има съмнения е важно да обсъди проблема с медицински специалист.

МТА: Да поговорим за позите при кърменето. В коя поза е най-лесно за майката да започне да кърми бебето си?

Маг. фарм. Марияна Енева: В най-удобната за двойката мама-бебе. Няма общовалидна поза за лесно кърмене. Някои майки установяват, че предпочитат т.нар. „класическа люлка“. Ако раждането е било оперативно може да се окаже, че „футболната топка“ е удобна, защото бебето не е върху корема на мама. Когато обсъждаме позите с бъдещи майки винаги показвам и най-естествената, т.нар. биологична поза, при която бебето е в контакт кожа-до-кожа с майка си, върху тялото й и естествените му инстинкти са максимално събудени за добрия старт на кърменето.

МТА: Кои са най-добрите условия при кърмене – приглушена или ярка светлина, температура, успокояваща музика или тишина?

Маг. фарм. Марияна Енева:В ранните етапи на кърменето, в периода на коликите, в моментите на т.нар. кърмачески стачки, е важно да имаме механизъм да успокоим бебето на гърдата. Лично аз често препоръчвам техниките на д-р Карп, защото всъщност бебетата са излезли от Рая (утробата) и всичко, което им напомня за там ги успокоява – приглушена светлина, „бял шум“, прибрани ръчички към тялото, топло и спокойно.

Разбира се 2-годишните кърмачета се справят прекрасно със сукането и на фона на Rammstein, но дотогава… нека бъде по-спокойно около вас.

МТА: С какви въпроси се обръщат пациентите към вас най-често?

Маг. фарм. Марияна Енева: Все по-често работата ми е превантивна, което е прекрасно. Ако майката е добре подготвена за кърменето, дори да възникне проблем е лесно да се справи, защото знае към кого да се обърне за съвет или помощ и за какво да наблюдава.

Обичам работата си с недоносените бебета и майките им, защото там всяка глътка коластра и кърма е изключително важна, много повече отколкото при доносените бебета, ако изобщо може да говорим за по-важна и по-малко важна.

МТА: Болница „Надежда“ организира групи за подкрепа на кърменето, разкажете ни с какво са полезни те на майките?

Маг. фарм. Марияна Енева:Надявам се да са полезни :)

Смятам, че тези срещи са интересни, защото майките се срещат и обменят идеи, страхове, възникват въпроси, на които заедно търсим отговор. Много се радвам, когато има майки с вече пораснали кърмачета, които идват и споделят за радостите и тревогите, през които са минали. Смятам, че една от причините за намаляващата честота на кърменето се дължи на факта, че около всяка бъдеща майка има малко други майки, които кърмят успешно, но пък има много такива, които са „нямали“ кърма. Като във всичко друго на този свят е важна мотивацията.

И нека да завърша това доста дълго интервю с това, което винаги повтарям в групите за подкрепа: „Мили момичета, слушайте сърцето и инстинктите си. Вглеждайте се в очите на бебето си, мислете за него като за истински човек, макар и малък, и всичко ще е наред.“