.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Дилемата майчино мляко или бутилка

| преди 7 години
Дилемата майчино мляко или бутилка
Преди да вземете крайното решение трябва да знаете, че кърменето ще заздрави физическата и емоционална връзка майка - бебе. Снимка: Thinkstock.Guliver Photos
За плюсовете и минусите на майчиното и адаптираното мляко.

За някои бъдещи майки не съществува никакво съмнение как ще хранят бебето си. Те са отдадени на идеята, че скоро целият им живот ще е посветен само и единствено на това малко човече. Никога не са се замисляли, че може да съществува друга храна за тяхното бебе освен собственото им мляко. Добре са запознати и с чудодейните предимства на натуралната храна.

Знаем обаче, че и много жени вземат решението да не кърмят още преди да се е родил техният наследник, въпреки че са запознати с плюсовете на майчината кърма. Причините за това решение са най-разнообразни, но най-често майките се замислят сериозно за увисването на гърдите им след периода на кърмене. Или пък планират скоро след раждането да започнат отново работа. В някои от случаите натиск оказва и бащата, който държи половинката му да изглежда безупречно.

Може би най-силното влияние, на което се поддава жената е мнението на майка й, която многократно е разказвала как не я е кърмила и този факт изобщо не е повлиял на здравето и развитието й.

И ако у някои бъдещи майки остават с някакви съмнения и в главата им се върти дилемата майчино мляко или бутилка, то те трябва да осъзнаят, че за тяхното бебе няма по-хубаво от топлата майчина гръд.

Майчината кърма съдържа хиляди съставки, които не могат да се намерят в нито едно животинско мляко и в нито едно такова, синтезирано в лабораторни условия.

За предимствата на кърменето вече сме писали, но ще споменем и още няколко факта.

Знаехте ли, че майчиното мляко се променя според нуждите на бебето. Рано сутрин, то е различно от късния следобед, различно в първия месец след раждането и в някой от следващите, различно е и за бебетата, които са родени преждевременно и тези, които са се родили по план. Природата просто си знае работата.

За майките, които си мислят, че ако не хранят новороденото със собствено мляко ще имат по-добра фигура трябва да споменем, че кърменето ще им осигури по-бързо възстановяване след раждането. Тъй като кърменето е част от целия цикъл бременност – раждане – майчинство, то е важно не само за бебето, но и за майката. То ще ви помогне по-бързо да възвърнете формата си от преди бременността. Ако кърмите на ден ще изразходвате по 500 калории.

Освен това някои проучвания сочат, че кърменето намалява вероятността от рак на гърдата в периода преди менопаузата.

Редно е да споменем и какви са предимствата на захранването с адаптирано мляко. На първо място е контролът на дневния прием. Така ще знаете колко точно е поело вашето малко съкровище.

Знаете и че във времето, в което кърмите не трябва да приемате никакви медикаменти, а и не трябва да спазвате диети, за да не увредите качеството на млякото. Ако захранвате наследника си с адаптирано мляко просто няма да имате подобни проблеми.

Освен това няма да имате проблем и с това да храните детето си на публични места, тъй като знаем, че хората реагират различно при гледката на майка, която е извадила гърдата си в парка.
В случая с адаптираното мляко и бащата ще може да се включи активно в грижите по храненето на детето.Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?