"Докторе, кучето ми е глътнало нещо и не може да го изкашля!!!"
или
"Докторе, през цялата нощ кучето ми се опитва да повърне, но не може!!!"
или
"Докторе, помощ, кучето се задушава!!!"

С тези думи голяма част от изплашените собственици на кучета всъщност описват кучешката кашлица. Понякога е трудно да ги убедиш, че кучето им кашля, а не е „глътнало кокал”, особено ако до този момент не са се сблъсквали с този симпом.

В действителност отстрани изглежда и най-вече - звучи неприятно. Мощен, режещ, сух, гърлен звук ви кара да подскачате всеки път. Кучо заема поза с леко разкрачени предни крайници и прави характерни движения с главата напред.

Какво е това?

В духа на сезона в момента ще опиша „дежурната” за него болест: всяка пролет и есен вирусите и бактериите намират идеална среда да се развихрят. При домашните любимци най-често се проявява с т.нар кучешка кашлица, кучешки грип или научно казано Инфекциозен трахеобронхит.
Това респираторно заболяване е силно заразно, за щастие протича сравнително леко, но за жалост не отшумява за 3-4 дни. Заразяването най-често става по въздушно-капков път или при пряк контакт с болни кучета. Заболяването е изключително характерно за кучешките приюти, хотели и развъдници - места с много кучета и непрестанен поток на такива.

Кой го причинява?

Причинителите на това заболяване могат да бъдат много вируси и бактерии, но най-често това са Bordetella bronchiseptica и вирусът на кучешката параинфлуенца (Cpi). Други възможни причинители са аденувирусите тип 1 и 2. Установено е, че когато епидемията е голяма, могат да участват няколко причинители едновременно.

Какви са признаците?

Суха, остра, раздираща кашлица. Често пристъпите са толкова силни, че е възможно кучето да повърне. Характерните движения с главата заблуждават стопаните, че има заседнала кост или че проблемът е свързан с повръщане. Притискането на трахеята от нашийника или с ръка предизвиква кашлица.
Радостно е, че в по-голям процент от случаите, апетитът и общият тонус на кучето не са нарушени.

Лекува ли се?

Лекува се, разбира се, но ще трябва да имате търпение. Обикновено признаците отшумяват за 10-ина дни. Ветеринарният лекар на вашето куче ще прецени дали и какви антибиотици да предпише. Ще се наложи за известно време да ограничите контактите на кучето ви с други кучета, за да намалите доколкото е възможно разпространяването на заразата. Ако разхождате любимеца си с нашийник, заменете го за известне период с нагръдник. Нашийникът допълнително дразни възпалената трахея и предизвиква кашлични пристъпи.

Как да го предпазим?

Най-добрата защита срещу това заболяване е ваксинацията. Характерно за ваксината е, че се апликира директно в нослето, като по-този начин се стимулира развитие на локален имунитет. След три дни имунитетът е вече изграден, а вие може да сте спокойни в продължение на 1 година. Горещо препоръчвам да ваксинирате кучето си срещу това заболяване, особено ако имате навик, когато пътувате да го оставяте в кучешки хотел.