Продукти:
180 г захар
250 г шоколад
900 мл течна сладкарска сметана
1 жълтък
150 мл вода
50 г шоколад за решетките
½ с. л олио
Приготвяне:
Сипете водата и захарта в тенджера и поставете на котлона да заври. Оставете на средна температура около 5 минути. Отстранете от огъня и добавете натрошения на парчета шоколад. От топлината той се разтопява. Ако остане на парчета, върнете за малко на котлона. Бъркайте енергично, за да се получи хомогенна смес.
Разбийте жълтъка и го добавете в шоколадовата смес. Оставете да изстива на стайна температура. Разбийте сметаната с миксер и прибавете захар на вкус, ако има нужда. Добавяте разбитата сметана в шоколадената смес.
Сипете в чашки оставете във фризера поне за половин час. Извадете за 5 минути преди консумация, за да се отпусне.
Разтопете и останалата част от шоколада на водна баня. Добавете олиото, за да стане сместа лъскава. Застелете широка тава с хартия за печене. Изливайте шоколада на тънки струйки, за да оформите решетка – три хоризонтални и три вертикални ивици. Ако правите по-голямо количество, може да сипете шоколада в хартиена фуния или кухненски пош с тънък накрайник.
Оставете фигурките за 10 минути във фризера. След като замръзнат, те лесно се отделят от хартията за печене. Декорирайте сладоледа с тях преди да го сервирате.
Снимка: Росица Тодорова, LadyZone.bg
Ключови думи:
-
Историкът проф. Петър Стоянович се присъединява към предаването „Тази събота и неделя“
-
Блейк Лайвли, пази се! Мария Бакалова застава до Райън Рейнолдс (СНИМКИ)
-
Няма да повярвате как е изглеждала Франциска Йорданова преди „Dancing Stars“ (СНИМКИ)
-
За първи път от години: Матю Макконъхи и съпругата му показаха трите си деца (СНИМКИ)
-
Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
-
Идеи за градински декор, които можеш да направиш сам с материали от Mr. Bricolage
-
Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април
-
За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция