Нейната невероятна история може да вдъхнови филм. Фиона Макартър, млада веган шоколатиерка, която живее в отдалечено шотландско пристанище, е получила предложение да направи шоколадови бонбони за церемонията за наградите "Оскар" в Лос Анджелис.

Творенията й ще отидат при номинираните в основните категории, а Фиона, която през 2019 г. отваря малката си шоколадова работилница "Fetcha" в Кембълтаун, Западна Шотландия, трябва да се ощипе, за да повярва, че това не е сън. "Всички те ще имат по една от моите кутии с шоколадови бонбони. Хора като Килиън Мърфи, Брадли Купър, Лили Гладстоун, Ема Стоун, това е невероятно", разказва тя пред АФП.

Макартър е единствената служителка в собствената си шоколадова фабрика.

Фиона е запалена по киното и е гледала повечето от филмите в надпреварата за "Оскар" в местното кино, открито през 1913 г., с бележник в ръка, за да си води записки. Въз основа на тях тя проектира шест шоколадови веган бонбона, вдъхновени от филмите с най-добри позиции.

Шоколадовият бонбон "Опенхаймер", за който Фиона черпи вдъхновение от фаворита в надпреварата с 13 номинации, разказващ историята на "бащата на атомната бомба", наподобява огнено кълбо. Жълто-оранжевият трюфел с "пукащ" бонбон вътре е с твърда обвивка, така че когато бъде отхапан, да "избухне" в устата. След това малко чили оставя усещането за горещина, обяснява 37-годишната майсторка.

Черната комедия "Клети създания" – своеобразна женска версия на историята за Франкенщайн с 11 номинации за "Оскар", вдъхновява бонбон от бял шоколад в "кутийка за бижута" от млечен шоколад с нотка на канела.

"Барби" има своя розов шоколад във формата на сърце, с вкус на ягода и роза. Сърцата, които Фиона Макартър оформя, обаче не са гладки.

"Това съответства на историята. Те са грубо изрязани, малко като нейното пътешествие през Барбиленд към реалния свят. То не беше гладко, а изпълнено с неравности", разказва Макартър.

Снимка: Instagram.com/fetchachocolates/

Друг от шоколадовите бонбони отдава почит към филма "Маестро" за легендарния композитор, диригент и пианист Ленард Бърнстейн. Върху него са изобразени музикални ноти, направени от какаово масло, деликатно поставени върху шоколад със сол и черен пипер.

Солта и пиперът са избрани, за да подчертаят различието и взаимното допълване на животите на Ленард и съпругата му Фелисия.

"Убийци на цветната луна" на Мартин Скорсезе е от черен шоколад с карамелен ганаш, с лилави, зелени и жълти "пръски".

Бонбонът, вдъхновен от филма "Заседнали" на Александър Пейн, е с обвивка от черен шоколад и вътрешност от череши и сладолед.

Преди да затвори всяка своя кутия, Фиона Макартър поставя обяснителна бележка за своето вдъхновение.

Нейните шоколадови бонбони ще бъдат част от подаръците на стойност десетки хиляди долари, които получават основните претенденти за "Оскар".

Всичките творения на Фиона са вегански, без млечни продукти, яйца, глутен и алкохол, пише БТА.

Самата шоколатиерка е веган и отбелязва, че някои от номинираните, като например Ема Стоун и Пол Джамати, също са такива.

Фиона, която започва да тества шоколадовите си изделия в кухнята на майка си, е страстно отдадена на работата си. Нейният луксозен микробизнес не използва пластмаса.

Това е достатъчно, за да привлече вниманието на компанията, отговаряща за "благините" на "Оскар"-ите, която се свързва с нея преди две години. Първоначално Фиона решава, че това е някаква измама и „гугълва“ фирмата в интернет, за да се увери, че тя съществува.

В Кембълтаун, където е израснала, Фиона Макартър вече е знаменитост. Хората я спират на улицата, за да я поздравят. Магазинът й, в който й помага майка й, вече не може да отговори на местното търсене.

"Съжаляваме, няма наличност", гласи табелка. На витрината е изложен малък червен килим с надпис: "Fetcha" отива в Холивуд". Шоколадовите бонбони на Фиона Макартър вече са изпратени в Меката на киното по пощата.