.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо върбови клонки?

Антония Михайлова | преди 6 години
Върба
Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos
Или няколко думи за финиковата палма – символ на безсмъртието

Цветница е. Днес с особено въодушевление най-много се радваме на нежните и ефирни клонки на върбата. Окичваме ги в косите си, правим венец от тях или пък ги занасяме в църквата, за да се осветят, а после ги връщаме в домовете си за здраве и плодородие. Вярва се, че поставени на домашния иконостас, върбовите клонки имат силата да лекуват, да пазят от лоши очи и несгоди. Традицията у нас повелява в ранната утрин на Цветница всички неомъжени девойки да сплетат венци от клонки на върба и да ги окачат на входната врата. Това се прави, за да може красивият празник на цветята, посветен на влизането на Христос в Йерусалим, да бъде посрещнат с надежда, вяра и добри очаквания за здраве и благоденствие.

Върбов венец

А защо върбови клонки, ще попита някой?

Нали, когато влиза в града на Давид, възседнал магаре в знак на смирение, пред погледа на Исус се веели не върбови, а палмови клонки. С възторжени възгласи: "О, санна!" той бил приветстван от тълпата пред градските порти, а пред очите му се разстилала дълга пътека от листа на финикова палма. Отговорът е съвсем простичък. По форма върбовите листенца най-силно напомнят тези на финиковата палма. Ами... дойдохме си на думата. Любопитното тук е и названието на палмата. Името й идва от "феникс" – птицата, която непрекъснато умира и се възражда от пепелта (след като повехне, финиковата палма отново се възражда с млади издънки от корените). Вирееща край оазисни райони, тази кралица на безсмъртието, е характерна с дългите си корени, за да търси с тях влага дълбоко в земята. Тя е забележителна и с великолепните си оранжевожълти съцветия.

Финикова палма

Едва от шестата си година обаче финиковата палма започва да дава плодове - известните нам фурми.

Фурми

Когато узреят, те са оранжеви, а след ферментация стават златисти до тъмнокафяви според сорта и... много, много сладки. Фурмите обаче са прочути не само с благия си вкус, но и с изключително полезните си качества. Знаете ли например, че наред с богатото съдържание на витамини и хранителни вещества, фурмите съдържат флуор, който защитава зъбите от кариес?! Сред състава им е и селенът – минерал, който намалява риска от ракови заболявания, укрепва сърдечно-съдовата система и стимулира имунитета.

Фурми

 

Макар у нас да не вирее финикова палма, тя може да бъде изящно екзотично бижу сред феерията от стайни растения. Малко е капризна, но е разкошен декор, внасящ свежест и уют. Ако решите да украсите дома си с това цвете на жизнелюбието, трябва да знаете, че то се нуждае от редовно поливане с чиста филтрирана вода, най-вече в периода на растеж. Дългите корени, които проникват на голяма дълбочина, излизат от дупчиците на саксията, което налага ежегодно присаждане. През цялата година финиковата палма вирее най-добре при температура между 18-25 градуса. Обича влагата и полусенчестите места. Слънчевата светлина е изключително необходима на палмата, но би й навредила, ако я изложите на пряка такава.

Палма
www.jardins-interieurs.com

 

Е, ако не ви се занимава с палми или пък, ако отглеждате такава у дома, полейте я и... погледнете през прозореца. Отсреща цъфтящото розово дръвче ви маха за поздрав. Какво още чакате? Навън пролетта празнува, нахлузила най-красивата си и пъстра премяна. Излезте и празнувайте с нея. Порадвайте се на щедростта й. Подарете й целувка. И не забравяйте – сплетете и окичете косите си с венчета от върбови клонки или маргаритки, от жълтурчета или люляк, а защо не - от всичко наведнъж, и се усмихнете на живота.

Жена с венец


 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?