Изследването „Бариери пред равнопоставеността” проследи нагласите сред младите хора на възраст 14-19 г. към равнопоставеността между мъжете и жените и очерта образа на „идеалната жена” през погледа на момчетата и образа на „идеалния мъж” през погледа на момичетата.
61% от анкетираните момчета и 41% от анкетираните момичета казват, че между двата пола има равнопоставеност.

За 55% от момичетата и 41% от момчетата значим фактор за неравнопоставеността между двата пола са  широко разпространените и споделяни от големи групи хора стереотипи за ролите на мъжа и жената в семейството, на пазара на труда и в обществото.

Най-разпространените стереотипи са:

- мъжът работи и изхранва семейството
- жената поработва и да се грижи за домакинството, децата, възрастните членове на домакинството и изпълнява всички желания на мъжа
- жените не могат да изпълняват управленски длъжности
- мъжете не могат да се грижат за децата и домакинството
- мъжът дава сигурност, сила и материална подкрепа, жената дава духовна подкрепа
- мъжете растат в кариерата, управляват, изобретяват
- жените имат ограничени възможности, ориентирани са към обслужващи професии, които не изискват себеотдаване.

20% от анкетираните момчета и момичета, заявяват, че понякога се чувстват пренебрегнати и недооценени на основата пол. Момчетата пък биват оценяване „като женчовци, ако изразяват чувствата и емоциите си открито” и „момичетата си мислят, че само те разбират от танци и други нетипични момчешки неща”.

За 51% от анкетираните образът на идеалната жена е значително отдалечен от традиционните представи. Тя е:

- чаровна
- умна
- има изградено мнение за нещата от живото и умее да го отстоява
- разбираща, подкрепяща и с чувство за хумор
- реализира се в работата си

Идеалният мъж:

- интересува се от различни теми
- има чувство за хумор
- изразява и отстоява мнението си
- интелигентен, чувствителен и подкрепящ
- умее да изразява чувствата си
- с добър външен вид
- уважава жените

За 49% от момчетата в тийнейджърска възраст „жената трябва да е хубава и умна, да умее да готви, да се грижи за дома и семейството и да слуша мъжа си”, а 30% от момичетата очакват „мъжът да е силен, да осигурява финансово семейството, да не изневерява, да държи на думата си и да обича деца”.


Изследването „Бариери пред равнопоставеността” е проведено в периода 20 октомври – 4 ноември, в градовете Варна, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Перник, Карлово, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Свиленград, Куклен и Дупница, по метода на пряко интервю. Интервюирани са 1323 души на възраст 14-19 г. , от които 563 момчета и 749 момичета .