.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Тодоровден – ден за изповед

Антония Михайлова | преди 23 седмици
Тодоровден
Снимка: bg.wikipedia.org
На този ден се организират състезания с коне, а ревностните християни се причестяват

Днес според Православния календар е големият празник в чест на Св. великомъченик и воин Теодор Тирон. Той е бил римски войник в императорския легион на царстващия по това време Марк Аврелий Максимиан (285–286 г.).

Ревностен християнин

Теодор открито се противопоставил на гоненията и притесненията, на които са били подложени християните по това време. Като дълбоко вярващ, той категорично се противопоставил на поредната кампания на двамата съимператори по това време (Диоклетиан и неговия най-близък и доверен пълководец Максимиан), принуждаваща във войската да се възстановят жертвоприношенията преди битка. Теодор не само че отказал да изпълни заповедта, но имал и дързостта да опожари езическия храм на Кибела. Впоследствие обаче бил затворен, окован, измъчван и приел мъченическа смърт върху кладата. По заповед на императора Теодор Тирон бил изгорен.

Тодоровден
Снимка: pravoslavieto.com

Около 30 години по-късно,

по време на християнските пости, в желанието си да унизи и да се подиграе с вярващите в Сина Божий, император Юлиан заповядал на всички пазари в Константинопол постните храни да бъдат напръскани с кръв от жертвени животни. За да предотврати гаврата с християните, замислена от иконобореца Юлиан Отстъпник, на тогавашния патриарх Евдоксий се явил самият Теодор Тирон. На въпроса с какво все пак християните да се хранят и да спазят постите, светецът посочил житото. Ето защо името на мъченика се почита всяка година в първата събота на Великия пост. На този ден християните се изповядват пред свещеник и се причестяват.

Пейо, конят, който лекува (ВИДЕО)Всяко посещение на необичайния терапевт оказва невероятно благотворен ефект върху пациентите

Народните традиции

ознаменуват този ден с конни надбягвания за здраве и плодородие. В българските земи, още от дълбока древност, всички цивилизации и култури са демонстрирали голямо уважение към конете – спътници на човека от зараждането на първите цивилизации. И тракийските племена, и прабългарите още в античността са чествали и отдавали изключително внимание и привързаност към коня. Това неминуемо е дало отражение в нашите обичаи и култура.

Красиви арабски коне на фестивалАрабският кон се смята за една от най-чистите породи коне

И днес в много кътчета на България се организират празнични кушии

(надбягване с коне), в които участие вземат предимно женени млади мъже. Повсеместните тържества са посветени както на конете, така и на техните събратя – мулета и магарета. Празникът е известен още и като Конски Великден.

На този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва белия си кон и отива при Бога да измоли лято. Младите невести не готвят и не месят.

Трапезата, макар и постна, е богата

и накичена с цъфнал дрян и украсена със сурови царевични мамули и варено жито. На гостите се сервират печена тиква, дюли и зимни круши. Освен баница с праз, главна роля е отредена и на питката във форма на конче или подкова. На трапезата не липсват орехови ядки, чесън и традиционните варива – леща и боб. На конете се дава празнична зоб – смес от всички бобени и зърнени култури, приготвени специално за деня. Във ведрата с вода за конете се сипва и малко вино. Народът казва, че на Тодоровден и конете трябва да се почерпят.

Житен сладкиш с екзотични сушени плодовеПо традиция в съботата и неделята на Тодоровата седмица главно място на трапезата се отрежда на житото

Честит празник на всички именници!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?