.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Пристрастени ли са българите към смартфоните? (инфографика)

Евгений Милов | преди 1 година
смартфон
Снимка: iStock
63% от българите държат смартфоните до себе си в спалнята, а 7% дори заспиват с тях

Пишете ли съобщения до късно през нощта и протягате ли се към смартфона в момента, в който се събудите? Проучване на технологичната компания Huawei сред 12 европейски държави (включително България), с които анализира потребителското поведение при употребата на смартфон устройства в рамките на 24 часа.  

Първите въпроси, които си задаваме относно нашата ежедневна употреба на смартфон, са дали постоянно проверяваме имейл кореспонденцията си, дали изпращаме лични съобщения на скъпи за нас хора, дали слушаме музика в късните часове на деня и др. 

60% от българите използват смартфоните си за имейл кореспонденция, проверяват социалните мрежи и пращат съобщения, преди да си легнат. 55% от участвалите в проучването българи, правят всичко това веднага след като се събудят. Това е и една от причините 63% от българите да държат телефоните до себе си в спалнята, а 7% от тях признават, че дори заспиват с тях в леглото - под възглавницата, например.

Проучването "Smart(phone) relationships" търси отговор не само на въпросите какво правим с телефона си, а и как го правим. Един от резултатите му е например, че 43% от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на 1 час.

смартфон
Снимка: iStock

Извършваните действия са най-вече търсене на нужната ни информация, забавление, сърфиране в социалните мрежи, проверка на новините, използване на навигацията, както и осъществяване на връзка с банкови институции. Резултатите показват точно колко сме пристрастени към устройствата си.

Типичният български потребител се нуждае от смартфон, за да изпраща съобщения (72%), да прави снимки (89%) и разбира се, за социални мрежи (85%). Проучването на Huawei разкрива също, че 73% от отговорилите българи признават, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден.

Още повече, 26% от хората използват устройството активно между 3-4 часа на ден. Тъй като не е учудващо, че телефоните са с нас докато работим или докато сме вкъщи, проучването показва, че 35% от българите използват своите телефони в тоалетната, 18% - в банята, 67% в кухнята и 51% в детската стая. (България е на 1-во място по този показател сред всички 12 страни).  

Това, което проучването всъщност показва е, че в днешно време, повечето от нас биха се чувствали изгубени без телефоните си. Ние сме толкова зависими от смарт устройствата, че ги проверяваме по няколко пъти на час. Без съмнение телефонът е първото нещо, което много хора проверяват всеки ден, също така за много е и последното нещо преди сън.

Не е изненадващо, че 98% от българите винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си. Неочаквано (или не) 48% от отговорилите сънародници признават, че се връщат обратно, ако са забравили телефона вкъщи, въпреки риска да закъснеят за работа.  

смартфон
Снимка: Huawei

Проучването на Huawei е извършено от IPSOS през януари тази година в Австрия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?