Най-големият до сега Международен фестивал по дизайн - Sofia Design Week, ще се проведе от 10 до 18 юни 2011 г. като един от акцентите в Културния календар на Столична община. Темата тази година е "Дизайнът е навсякъде".

През юни дизайнът наистина ще бъде навсякъде – в над 10 от знаковите столични галерии и изложбени пространства, на улицата, в парка и дори в барове и кафенета. Ще бъдат представени над 20 международни изложби, които обхващат всички сфери на дизайна. Подготвят се над 10 творчески работилници, публични дискусии, прожекции и партита, а за децата е обособен нов модул - Sofia Design Week KIDS.

Фестивалът ще бъде максимално отворен и близък като теми до всички хора, не само до професионалистите. Затова тази година за първи път ще бъде представен моден и музикален дизайн, корици на книги, както и дизайн на храна. Подобаващо внимание ще бъде обърнато и на най-доброто от дизайна "Made in BG".

Първото предизвикателство на Sofia Design Week 2011 се нарича "Прави игра, а не боклук". То e отправено от Иля Яшкин – създател на най-известната и креативна дизайнерска марка за детски играчки и мебели в света Kidsonroof, Холандия. Той ще води творческа работилница за студенти, чиято задачата е да превърнат битовите отпадъци в умни, красиви и забавни детски играчки или катерушки.

Финалът на Sofia Design Week 2011 ще бъде тематично издание "София диша: Дизайн". Улица "Шишман" в София отново ще бъде пешеходна за цяла събота (18 юни) и отново ни очаква истински уличен карнавал.

"Понякога не си даваме сметка колко много дизайн ни заобикаля навсякъде в ежедневието ни – от чашата за кафе рано сутрин, през табелите на улиците, по които вървим, до плюшените мечета, които купуваме на децата си," казва Валентин Водев - един от кураторите на фестивала.