Амигуруми е японско изкуство за плетене на една кука на миниатюрни, симпатични играчки – животинчета и човекоподобни герои. Извън определението, в категорията на практика попадат всички ръчно изработени играчки, изплетени на една кука, и не само. Думичката амигуруми произлиза от японското ami, което означава плетено, и nuigurumi, което пък е пълнене на кукли и играчки с различен по вид и материя пълнеж.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Типичните размери, до които достигат плетените предмети са до 15 сантиматра, но по-умелите и напреднали плетачи могат да направят и фигурка, която притежава компактните 2-3 сантиметра ръст. Освен различни животинки, амигуруми включва и плетенето на различни неодушевени предмети – растения, чанти, шапки, които с поставянето на очи, устни, уши и други присъщи човешки дадености, се превръщат в атрактивно изкуство за малки и големи.

Снимка: amigurumicrochet.info

Всяка една от ръчно изплетени играчки е уникална сама по себе си – ако сте от сръчковците, на които им се отдава плетенето, знаете добре, че две еднакво изплетени неща почти не съществуват.  Компактните размери на изработеното пък позволяват да бъдат създавани различни сувенири като ключодържатели и малки фигурки, които да се прикрепват към телефона или към друг аксесоар.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Начинаещите в амигуруми обикновено започват да плетат на една кука по най-простия познат начин – в спирала. В допълнение, за да става по-плътно изплетеното, трябва да се използва най-малката кука,а преждата да е възможно по-тънка. За да придобият красивия вид, в който ги виждаме, амигурумите се пълнят с пълнеж. Стандартно повечето хора, които се занимават с техниката използват памук или изкуствени (полиестерни) материи. Значително по-лесно и удобно става с т.нар. пластмасови пелети, които традиционно се използват за опаковане на чупливи предмети с цел безпроблемно транспортиране.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Различните части на едно животинче например, се изплитат по отделно, след което се съединяват с игла и конец. Изключение правят някои животинки, които нямат крайници - тогава цялата фигурка се изплити наведнъж. За да бъдат напълно завършени животинките, трябва да разполагате и с различни мъниста, копчета и други малки джунджурии, които да придадат живот на изплетеното - поставят се за очи, носле, уста.

Особено ценните малки фигурки, плетени на една кука, или на повече, нямат практическо приложение, но много хора ги ценят високо заради компактните им размери. Едно такова малко животинче може да достигне цена над 100 долара. Именно това е причината те да са толкова подходящи за подаръци и на възрастни, а не както си мислите, че от тях биха се заинтересували само децата. Ако искате - пробвайте!

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos