По-топлите дни и настъпването на летния сезон ни предлагат нови актуални визии, които намират отражение не само в избора ни на дрехи, но и на грим. Потърсихме Анжела Спасова, която е един от гримьорите на bTV, за да ни покаже как стъпка по стъпка да си направим лек, ежедневен грим, подходящ за лято 2012. Междувременно се възползвахме от срещата ни, за да ни разкаже за последните тенденции при макиажа, както и да й измъкнем и някоя и друга хитринка, за да ни е по-лесно да си го направим вкъщи, без да се налага да търсим професионална намеса.


След като сме сложили фондьотен и пудра, които са задължителната основа на всеки грим, можем спокойно да се концентрираме върху очите. Анжела препоръчва да поставим подложка под окото – с четка за руж нанесете пудра (може и една идея по-светла от обичайната), която да предпази кожата от ронещите се по време на гримирането сенки – тайната е, че след това с четчица се маха много лесно, без да "ни цапат". След като сме взели тази превантивна мярка, нанасяме златно по целия клепач - "защото е лято, защото е по-свежо, а лицето има тен и се откроява". Ако сте с по-тъмна пигментация на кожата, заменете златното с прасковено.

Следва нанасането и на втория, но отново лек и свеж цвят. По желание се поставя и акцент с по-тъмни сенки или молив на клепача и в основата на миглите. Цветът му е добре да е съобразен  с дрехите ни.

В случая се спираме на черно. Така поставен, моливът подчертава по-добре окото. Внимавайте обаче - не бива да натежава, тъй като е дневен грим и не е добре да се прекалява. Довършете ъгълчето с малко по-тъмен нюанс. Препоръчително е върху молива да се сложат сенки, защото в противен случай при отварянето на окото, той много лесно се размазва. Важно е да преливате плавно от единия в другия цвят. В зависимост от формата на окото използвайте молива, за да го удължите или да го направите по-кръгло.

Посипалите се сенки, махнете с четка за руж, както ви посъветвахме в началото.

В случая сме прелели червеното с жълто, а черната линия в основата на окото използвахме, за да го удължим и дооформим. В зависмост от цвета на очите се преценява какъв цвят да бъдат сенките под окото. В случая нашият модел е синеока дама, затова за още повече свежест можем да си позволим лилаво.

Следва опционална стъпка - молив вътре в окото - в случай, че искате да го подчертаете още по-силно. Но ако пък държите да сте по-естествени, спокойно пропуснете.

Не забравяйте веждите – те не трябва да са нито много тъмни, нито много светли и е добре да са съобразени с цвета на косата. Последният щрих е спиралата.

Съвет: спокойно можете да ползвате матови или перлени сенки – това изцяло зависи от вашите лични предпочитания, както и от формата на окото. "Перлата се използва обикновено, за да изпъква повече мястото, на което се нанася" - издава Анжела. "Това лято са много актуални ярките тонове, които смело съчетвайте, като за да имате хубав и приятен резултат е добре да преливате."


Воала, готови сте за слънчев, летен ден!

Грим: Анжела Спасова
Снимки: Евгений Милов
Модел: Светлана Костадинова
Текст: Диана Георгиева