Несъмнено местата, които постоянно се експлоатират в дома са и едни от най-мръсните. Сигурни сме, че се досетихте веднага за банята и кухнята. Обяснението е съвсем просто – там винаги присъства поне един от факторите, които съпътстват появата на бактерии – топлина, влага или храна.

Дъската за рязане

Снимка: istockphoto.com

Независимо дали е дървена или пластмасова, дъската за рязане е почти винаги мокра, което създава отлична среда за разпространение на бактерии. Важно при използването й е тя да бъде добре измита преди следваща употреба. Добрите домакини имат и отделни дъски за рязане на месо и рязане на зеленчуци и плодове.

Копчетата на котлона и фурната

Снимка: istockphoto.com

Често се случва да включваме котлона или фурната, докато режем месото и зеленчуците за супата и когато ръцете ни са мръсни, нали? А колко често се случва да ги почиствате? Поне веднъж в седмицата ги минавайте с мокра гъба и препарат, а ако имат опция за изваждане, може направо да ги миете в съдомиялната.

Кухненският плот

Снимка: istockphoto.com

Най-мръсните места на кухненския плот очаквано са около котлона и около мивката. На едното място готвим, а на другото мием чинии, хранителни продукти и ръцете си. Уверете се, че почиствате след всяко готвене и миене, за да предпазите повърхностите не само от поява на бактерии, но и на плесен.

Дръжките на мивката

Снимка: istockphoto.com

В банята или в кухнята дръжките на мивката биват докосвани десетки пъти всеки ден. Първия път с мръсни ръце, за да пуснете водата и да ги измиете, а после и с чисти, за да спрете водата. Уверете се, че често почиствате не само заради натрупванията от котлен камък, а и защото там лесно се разпространяват бактерии.

Чашата или поставката за четки за зъби

Снимка: istockphoto.com

Поставката за четки за зъби намира място сред най-мръсните вещи във всеки дом, в който банята и тоалетната са на едно място. Доказано е, че пускането на водата на тоалетната чиния след физиологични нужди разпръсква фекални води, които се разпръскват на голяма височина. Можете да миете чашата или поставката в съдомиялната за по-добра дезинфекция.

Продължава на следващата страница>>>